Фолклорен ансамбъл “Родопа” празнува 60 години от своето създаване

19 Oct, 2020

 Фолклорен ансамбъл “Родопа” Смолян ще отбележи 60 години от своето създаване. Днес от 19,00 часа зрителите и гостите на Смолян ще могат да се насладят на юбилейния концерт “Събрали са се, събрали”. Ансамбълът е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично стилово изкуство, наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.Водеща в творческото амплоа на колектива е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана.Залюляните песни и мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа”.
Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа” е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.От основаването си ансамбъл „Родопа” има над 6000 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание.Неоспорим е приносът на ФА „Родопа” за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий” – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и Танцови Дейци. Гордост за ФА „Родопа” е „космическия глас” Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

През всичките тези години на развитие ансамбъл „Родопа” се утвърждава със своя индивидуален творческо- изпълнителен стил, а силата на въздействието му е в искреното отношение към изкуството и в неугасващия емоционален заряд на носителите на фолклора, каквито са и самите изпълнители на ансамбъла. Те творят по законите на красотата,  каза главният художествен ръководител Адриан Петров. Събитието е под егидата на кмета Николай Мелемов .

Подобни

Избори 2021

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето