Предлагат 650 лeва минимална заплата от 2021 г.

13 Oct, 2020

Минималната работна заплата за страната да се повиши до 650 лв. от 1 януари 2021 година. Това предлага министърът на труда и социалната политика Деница Сачева с проект на Постановление на Министерския съвет.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане, като становища и предложения се приемат до 6 ноември.

Увеличението на минималната работна заплата от 610 лв. на 650 лв., ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на  неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишаване на тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция, посочва се в мотивите към предложението.

В документа се припомня, че предлаганият нов размер на минималната работна заплата е в съответствие с Управленската програма на правителството (2017-2021 г.) и определен в актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.

При определянето на новия размер на минималната работна заплата са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси, посочва още Сачева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура