Ремонт на близо 55 км пътища в област Смолян

06 Oct, 2020

Близо 55 км пътища в област Смолян са възложени от АПИ за цялостен ремонт и преасфалтиране. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Най-сериозната отсечка е Соколовци-Момчиловци-Славейно-Петково, близо 27 км цялостно преасфалтиране на пътя.

Другият участък със сериозна дължина е пътят между Неделино и Златоград – над 10 км.

Извършени са цялостно преасфалтиране на пътя от Доспат към границата с област Благоевград – около 6 км. Работи се по останалите възложени през август задания Оряховец – Давидково – 5 км, като вече започна и полагане на асфалтова настилка, като то включва и един километър в самото село Давидково.

Работи се и по главната улица на Рудозем, което задание също е възложено от АПИ. Сменя се канализационната мрежа в този участък от 1,5 км, планира се и изграждане на ново кръгово кръстовище в Рудозем.

Славов добави, че заедно с областния управител на Кърджали имат идея да положат усилия за обновяване на пътната връзка между двете области през Черна. В тази връзка са възложени от АПИ 7 км път около Ардино, в Смолянска област след Лясково-Върбина.

Срокът за завършване на всички проекти е през 2021 година. Някои от тях в края на март, други в края на юни, а тези които са с най-голяма дължина до края на октомври. Изпълнител на всички дейности е дружеството, което има сключен петгодишен договор за зимно поддържане и ремонт на пътната мрежа.

АПИ е възложила и задания по безопасност на движението – пешеходни пътеки в населените места. Ще се извърши и аварийно укрепване на пропадания на пътя на три места, като едно от тях е след Чепеларе в посока Нареченски бани. Има и задание за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища в областта, посочи областният управител на Смолян.

Вече започна асфалтиране на пътя Средногорци-Рудозем, като ще се положи битумизиран пласт и основа. Ако времето е благоприятно, по думите на Славов, 95% от проекта може да бъде завършен в рамките на календарната година.

През тази седмица е възложена и приемателната комисия на ремонта на пътя Смолян-Девин, допълни Славов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура