Проблемът с безводието в Неделино постепенно се преодолява

17 Sep, 2020

Проблемът с безводието в община Неделино се преодолява, режим на водата в града вече няма, но остава в сила бедственото положение, информира кметът Боян Кехайов.

Общината, съвместно с ВиК са извършили оглед и профилактика на водоеми, съоръжения и кладенци, предприети са мерки за временно стабилизиране на състоянието с водоснабдяването в общината.

Жителите на общината са призовани да се съобразят със ситуацията, да не използват питейна вода за напояване и да пестят течността от чешмите.

Екипи на общината са прокарали байпас от един водоем към друг, прехвърляйки вода от по-обилен източник. Към ВиК мрежата е включено и ново водохващане.

С режим на водата остават жителите на няколко села в общината, за които се търси решение на водната криза. Общинската администрация е предприела подмяна на тръби до извори, както и ремонт и профилактика. Търсят се и нови водохващания.

Липсата на вода през летния период е хроничен проблем за Неделино от години, затова според кмета Боян Кехайов се мисли за трайното му решение. Предлага се вариант за изграждане на язовир за питейни нужди на р. Мързянска.

Като по-краткосрочно решение се мисли за използване на водоизточника “Мемиево” за водоснабдяване на Неделино. Той се намира на територията на община Неделино, но сега захранва златоградско село. От администрацията в Неделино предлагат към селото да се прехвърли вода от източници в обезлюденото село Фабрика.

 

Източник: БТА

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура