Над 9 хиляди ученици тръгват на училище в Смолянско

15 Sep, 2020

В област Смолян новата учебната година стартира за 1259 деца в подготвителни групи и 9109 ученици от І до ХІІ клас дневна форма на обучение по данни на Областна администрация.

Броят на децата в ПГ на 5 години е 635, а на 6 години – 624. В първи клас тръгват 653 ученика, във втори – 658, в трети – 675, в четвърти – 860, в пети – 904, в шести – 833, в седми – 829, в осми – 808, в девети – 698, в десети – 710, в единадесети – 711 и дванадесетокласниците са 770.

От тази учебна година опустяват класните стаи в три училища, закрити заради недостатъчно ученици – в селата Осиково, Селча и Средец.

Учениците в областта са с 37 по-малко от общия брой през миналата учебна година, като от РУО отчитат намаление при децата, напускащи областта, за да продължат средното си образование в други учебни заведения.

При засилени противоепидемични мерки бе открита учебната година в 58-те училища в областта. Заради епидемичната обстановка, училищата спират кабинетната система, всеки клас ще учи в своя стая. Децата ще се хранят в столовете и бюфетите по график, така че да се спазва дистанция.

на училищните ръководства е препоръчано родителските срещи да бъдат организирани онлайн. Всички училища са с изцяло електронни дневници. В училищните библиотеки няма да се допускат повече от двама ученика едновременно. Училището в с. Грохотно вече е осигурило и термометри за по-прецизен сутрешен филтър.

Общо 1234 учители преподават в училищата в областта, а 323- в детските градини. В РУО се създава банка с кадри, обобщавайки информацията за пенсионирани учители, които са трудоспособни и могат да заместват отсъстващи титулярни преподаватели при възможна нова епидемична вълна.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура