Легендарният Сашо Сарандалиев с нов фотоалбум за красотата на Родопите

14 Sep, 2020

Когато си далеч от родните Родопи, когато болка стегне гърдите ти и очите се напълнят, когато мислите се бият в разсъждения “защо“ и „как“, внезапно всичко може да просветне в една жива точица – красота! Красота от Родопите, събрана в 60 страници на новоиздадения албум с фотографии на Сашо Сарандалиев.

Фотоалбумът е озаглавен „Пейзажи от Смолянска област“, което веднага насочва: родно, мило, скъпо!

Естествено албумът започва със Смолянските езера и завършва с Родопи вековечни, а между тях са уловените мигове с естетическия вкус на Сашо да покаже природата такава, каквато е – Божи дар, който вдъхновява, но който невинаги оценяваме.

Уловените мигове са на безбрежна красота, на сезони и на целенасочено откривателство.

Хората на изкуството знаят, че понякога случайно, а понякога след дълго търсене и чакане се открива това, което иска да ни каже: „Даром сме създадени за вас, да ни обичате, да се радвате, да ни пазите.“

Всяка снимка е едно „парченце“ от планината: от Смолян до Доспат, от Цанков камък до Златоград, от Триградското ждрело до Загражден, от Чала до Неделино, от Момчиловци до Девин, от Райковски ливади до Баните, от Перелик до Црънча, от Мадан до Пампорово и пр.

Но всяко „парченце“ звучи като глас и лик на цялата планина. Красота, изящество на изпълнение и много милост има в този албум. Предизвиква човек да се зарадва, да се омиротвори, да си помечтае, да се вдъхнови и да реши, че каквото и да прави, да го прави от сърце и с вкус. Това е единият плюс на фотоалбума, а другият е, че ще остане занапред като ценен хартиен носител на хубостите на една изумителна планина, която ни е научила да я откриваме и да я обичаме. Този албум може да представя и България пред света.

Творчеството на фотографа Сашо Сарандалиев е известно от десетки самостоятелни изложби, от вестник „Родопски устрем“ и други печатни издания и от участието му в БТА като фотокореспондент и видеооператор.

Той е инициатор и организатор на десетки фотоизложби на свои колеги от Смолян и страната, а години наред работи и с младежи, запленени от фотографията.

Показателна е неговата щедрост към другите, подкрепа на талантите, предаване на личен полезен опит и умение да общува и помага, без да се щади. 40 години неизменно твори на корена си – Смолян и Родопите.

Фотографът Сашо Сарандалиев издаде албума „Пейзажи от Смолянска област“ с помощта на семейството си – още един факт от принципите в семейството им всеки да цени способностите на другия, да се разбират и подкрепят.

Подобни

Новини от региона

туризъм

култура

Времето