Подкрепете проект на EVN за опазването на царския орел в България

14 Sep, 2020

Гражданите от страни на ЕС могат да гласуват онлайн на https://www.lifeawards.eu/?contest=photo-detail&photo_id=410 и да изберат най-добрите LIFE проекти за 2020 г.

Проектът на EVN „Живот за царския орел” (Life for safe grid) е сред 15-те проекта, номинирани от Eвропейската комисия (ЕК) за годишните награди LIFE 2020. Неговата основна цел е да се намали смъртността при царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи.

Проектът се състезава в три категории – Околна среда, Природа и Действия по климата. Победителите ще бъдат избрани след онлайн гласуване сред гражданите в ЕС, които имат възможност да избират измежду 15-те финалиста.

За да подкрепите проектът на EVN „Живот за царския орел” (Life for safe grid) за наградата „LIFE Citizens’ Prize“ от ЕК, гласувайте онлайн на https://www.lifeawards.eu/?contest=photo-detail&photo_id=410 .

Срокът за гласуване е до 21 октомври. Съгласно регламента победителите се определят след събран най-голям брой гласове по категории. Резултатите ще бъдат обявени на 21 октомври в Брюксел като част от „ЕU Green Week 2020”.

Проектът се реализира в периода 2013 – 2018 г. от Електроразпределение Юг (част от EVN) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. Така Електроразпределение Юг стана първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE.

По данни на БДЗП за последните шест месеца броят на царските орли в България нарасна с още шест нови двойки и достигна 35, което е рекорд за последните 20 години.

Общата стойност на проекта е 4 млн. евро, като част от средствата бяха осигурени от програма LIFE, а останалите – от Електроразпределение Юг.

В рамките на проекта EVN извърши следните дейности:

  • Положени общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии.
  • Изградена 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи.
  • Монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба.
  • 16 нови трафопоста и една нова възлова станция.
  • Монтирани 10 „кацалки“ за птици, които отстояват на определена височина от проводниците и позволяват птиците да кацат безопасно.
  • Изградени специализирани технически съоръжения като мостово съоръжение за преминаване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и др.

Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на глобално застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси(IUCN). В България защитената птица обитава основно региона на Сакар и Западна Странджа.

Информация за LIFE Awards finalists 2020:
https://www.lifeawards.eu/

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето