Пампорово бе домакин на едно от най-трудните и интересни състезания в планинското колоездене

08 Sep, 2020

Пампорово и град Смолян бяха домакини на два кръга от Българските Ендуро Серии за 2020.

Някои от най-добрите родни състезатели премериха сили в едно от най-трудните и интересни събития в планинското колоездене за годината.

Организаторите на събитието бяха подготвили 8 специални отсечки през пресечен терен с обща дължина над 26 км и близо 3000 м отрицателна денивелация, с които участниците  трябваше да се преборят през двата състезателни дни.

Трасетата за състезанието бяха разпръснати из цялата планина в зоната на Велопарк Пампорово и горите над град Смолян, като включваха множество стръмни, скоростни участъци, корени, камъни, скокове и всякакви други естествени и изкуствени препятствия.

Най-добър резултат в състезанието успя да постигне представителя на местния отбор „Райдърс Юнайтед“ – Стоян Върбанов, който премина през всички етапи и в двата дни с общо време от 41:08.09 мин. и заслужено се качи на първото стъпало на почетната стълбичка в категория Мъже Елит. На второ място след него се класира дългогодишния ендуро шампион на България Иван Колев с 30 секунди разлика. Трети остана Йордан Илиев.

Много оспорвана бе надпреварата в категория Мастърс 30+, а най-добър резултат успя да постигне Милан Димов с време 45:03.61 мин..  На второ и трето място след него се класираха съответно пловдивчанинът  Стоян Костанев и представителя на петричкия отбор „Виво“ Георги Петров.

При дамите най-добър резултат успя да постигне представителката на град Враца – Мартина Григорова, следвана от представителката на самоковския отбор „NoBrainz” и софиянката Венета Захариева.  При ветераните 40+ най-добре се представи Бойко Иванов, следван от Ангелос Вангалис (Гърция) и Иван Чакъров.

При юношите първото място бе спечелено с огромна преднина от над 1 минута от още един представител на местния отбор „Райдърс Юнайтед“ – Костадин Паскалев с общо време 45:09.60 минути. На второ и трето място до него на почетната стълбичка се наредиха Велин Дойчев от „Ендуро Уориърс“ и Алекс Пешев от „NoBrainz”.

Всеки един от двата състезателни дни на седмото поредно издание на Елевейшън донесе точки на победителите в генералната ранглиста на Българските Ендуро Серии и състезанието беше валидно за 2 и трети кръг от турнира. Събитието се проведе с подкрепата на Пампорово АД, Община Смолян, Допелхерц, Якима и Omsight.

Следващите кръгове от сериите за годината ще се проведат в края на септември в Петрич и в средата на октомври във Враца.

Подобни

Новини от региона

спорт

култура