Изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти върви по график

02 Sep, 2020

Областният управител Недялко Славов запозна медиите на място с напредъка в строителните дейности по изграждане на бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Заедно с инж. Стефан Соколов, представляващ изпълнителя на строително-монтажните работи ОБЕДИНЕНИЕ “ПАРТНЬОРИ – КСАНТИ”, представиха техническите данни за обекта, като нагледно показаха на слайдове етапите от строителните дейности, извършени от 24 януари до момента.

Обектът се състои от два подобекта разположени на обща площ от 76 дка,  от които:

–        33 дка – територия за изграждане на подходния път в участък от км.134+000 до км. 134+660 т.с. до начало на площадката за ГКПП на Път II-86  и изграждане на паркинг с площ 2400 кв.м.;

–        37 дка за площадка на ГКПП,  със средни размери 370х100 м. (в т.ч. подходния Път II-86  до пресечната точка с Р. Гърция при  км. 135+066);

–        6 дка  площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура.

Подходният път в първия участък е с ширина 10 м. и включва  две ленти за движение  в посока Р. Гърция и една в посока Р. България, както  и банкети по 1,5 м.

Вторият участък, площадката за ГКПП – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки  „входящи” и „изходящи”. Лентите са предвидени:  1 брой за тежкотоварни автомобили, 2 броя за леки автомобили и 1 брой за автобуси,  със съответните технически габарити. Общата средна ширина е  по 25 м. в посока, като включва асфалтовите ленти и островните тротоари.

На площадката се разполагат и:

–        Двуетажна административна сграда  с разгъната площ 890 кв.м, където са разположени административна част за ГД ”Гранична полиция”,  административна част за Агенция „Митници” и свързваща част;

–        Двойни кабини за гръцки и български гранични служители – 6 броя , кабини за митнически контрол – 8 броя и по една  двойна кабина-пропуск в двата края на площадката ;

–        Метална покривна конструкция (навес) с площ на покритието 3335 кв.м. –покривайки почти изцяло пътните платна, островните кабини и двуетажната административна сграда. Покривната конструкция се състои от стоманени колони и главни носещи стени;

–        Хале за щателна митническа проверка с площ 570 кв.м. и средна височина 6,00 м.

–        Осова автомобилна везна в лентите за тежкотоварен трафик – по един брой в двете посоки вход-изход;

–        Граничен здравен контрол с площ от 43 кв.м., включващ лекарски кабинет и изолатор;

–        Обществени тоалетни – сектор „излизащи” и сектор „влизащи” – 158 кв.м.;

–        Паркинг за гръцките служители

Площадката за допълващи дейности и техническа инфраструктура включва подземен резервоар за вода и противопожарни нужди с помпена станция, трафопост и дизел агрегат, изгребна яма, стълба с пасарелка, паркинг за българските служители. Обектът ще се захранва с вода от водопровода, захранващ село Чепинци.

„Голяма част от подходния път вече е насипан, така, че може да придобиете представа за габаритите и за наклоните. Наклонът навсякъде е не по-голям от 4%. Такова всъщност е и изискването и затова е необходимо строителството на пътя във вида, който вече се вижда.“, уточни областният управител Недялко Славов по време на обхода на обект „Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти” и подходен път”.

Изградени са дренажи, отводнителни канали, както и водостоците към обходния път. Строителите споделиха, че до този етап на изпълнение най-голямото предизвикателство са били обилните подпочвени води, на които са се натъкнали при изкопната дейност. Въпреки, че количеството на водата е било неочаквано голямо, те декларираха, че са положили усилия  за изграждане на необходимата отводнителна система, макар и това да им е отнело повече време и съоръжения от предвидените за дейността.

На самата площадка медиите придобиха визуална представа за напредъка в строителните дейности, както и за разположението на пътните ленти на вход и на изход.

Инж.Соколов уточни на място, че по-голямата част от основите и фундаментите, върху които ще бъдат извършени монтажните дейности и изграждането на помещенията, вече са поставени и се изчаква необходимото технологично време за зреене на бетона и добиване на здравина. Голяма част от основите на този етап вече се намират под насипите и видими остават само фундаментите, върху които предстои изграждане на конструкцията.

„Строителните дейности напредват по график. При нормално развитие, с тези темпове на работа, напълно вероятно е да приключим със строителството на самия пункт до края на февруари 2021 година.“, каза областният управител Недялко Славов, като припомни, че срокът за изпълнение на обекта е 365 дни, същинските строителни дейности стартираха на 24 януари. Поради обилни снеговалежи и неблагоприятни метериологични условия за строителство имаше периоди на спиране на работата.

Относно въпросът „кога ще бъде отворен пунктът“, Славов уточни, че това е политическо решение и зависи от степента на завършеност на съпътстващата инфраструктура. „Необходимо условие е най-вече завършването на пътя от гръцка страна, тъй като от българска страна има достатъчно алтернативни маршрути и строителството на отсечките, включени в нашия проект, по моя преценка, не могат да възпрепятстват отварянето на граничния пункт.“

Договорът за строително-монтажните работи се изпълнява за 365 календарни дни от ОБЕДИНЕНИЕ “ПАРТНЬОРИ – КСАНТИ” ДЗЗД (“Копекс и Ко” ЕООД, “Бг Ленд Ко” АД и “СК – Варна 2007″ЕООД;”Агробилд” ЕООД).

Строителният надзор се упражнява за 400 дни до въвеждане на обекта в експлоатация от ОБЕДИНЕНИЕ “БУЛ ИНВЕСТ ИНЖЕНЕРИНГ” ДЗЗД  (“Екоинженеринг” ЕООД  и  “Бул Инвест Контрол”ЕООД).

Следва изпълнение на части – Архитектура, Електро, ВиК, ОВК, Ограничителни системи, знаци и маркировка, Паркоустройство, Оборудване и обзавеждане.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура