Детските градини в Смолян са готови да приемат деца от 1 септември

31 Aug, 2020

„От началото на извънредното положение потвърдените случаи на заразени с COVID-19 от област Смолян са 614, от които 505 лица са излекувани. За съжаление, битката с болестта са изгубили 25 души от региона.

Активните случаи към момента са 84, от които 53-ма се лекуват в домашни условия, а 31 са хоспитализирани – 17 в МБАЛ-Смолян, 6 в МБАЛ-Мадан, 3 в МБАЛ-Златоград и 5 в лечебни заведения извън територията на нашата област.

Новорегистрираните заболели през изминалата седмица са 36.“, така областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян пред медиите на брифинг.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева направи обзор на епидемичната обстановка за разпространението на COVID-19 в област Смолян през месец август.

„Новите случаи за месеца са 154 на възраст от 1 до 93 години, като най-засегнатите общини през месеца са община Смолян с 93-ма новооткрити, Златоград-26, Рудозем-23, Мадан-19. Броят на заразените лица под 19 години е 6, между 25 и 49 години са 29 човека, на възраст над 50 години са 77% от заразените. 104-ма са хоспитализираните през месеца – около 67.5% от всички заразени. От тях 99 лица са лекувани в болници на територията на област Смолян и 5 лица извън областта. Излекуваните лица през месец август са 142-ма. Починали са 13 болни – 4 жени и 9 мъже. 12 са лицата от медицински персонал, заразени през периода, от които трима лекари, един фелдшер, 5 медицински сестри, трима санитари.“

Д-р Кубатева уточни, че анализът на данните сочи запазване на високия брой новозаразени в региона, като най-пиковите дати са 4, 5 и 14 август. Причините за това се отдават на високата откриваемост на случаите, поради това, че хората търсят лекарска помощ при проява на първите леки симптоми. Вземат се и се изпращат за изследване голям брой проби за PCR-тест – за периода от 2 до 30 август са взети 689 проби, при общ брой от началото на пандемията 3235. Направените бързи тестове през месеца са над 230.

Предпоставка за големия брой на починалите е високият относителен дял на заразени възрастни хора с придружаващи заболявания. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести, относителният дял на позитивните на COVID-19 над 50 години в нашата област е значително над средния за страната.

„Епидемичните проучвания показват, че заразата се предава по-често в домакинствата. И в област Смолян, както се потвърждава навсякъде по света, младите, които са по-активни и пътуват повече, заразяват възрастните, без самите те да проявяват симптоми и да предполагат, че са заразени.“, каза д-р Кубатева, като апелира за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, повече отговорност от страна на младите и предпазливост от страна на възрастните хора.

„По отношение на медицинския персонал, епидемичните проучвания сочат, че почти всички са заразени извън работното място.“

„Към момента в МБАЛ-Смолян се лекуват 17 пациента с доказан COVID-19. Очакват се резултатите от изпратени проби на още седем пациента.“, съобщи директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. Той потвърди, че няма новозаразени сред медицинския персонал на болницата.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст.комисар Николай Димов каза, че няма изменения в криминалната обстановка в региона през изминалата седмица. Не са установени нарушения от страна на спазване на предписанията от РЗИ.

Създадена е необходимата организация в детските градини на територията на област Смолян от 1 септември да започне прием на деца при строго спазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно от информацията, предоставена от Никола Запрянов – началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионално управление на образованието (РУО)–Смолян.

„Във връзка с епидемичната обстановка, за началото на учебната година са дадени указания на всички училища и детски градини на територията на област Смолян.“

Румяна Карагрошева – из.д. директор на РЗОК-Смолян, представи информация относно средствата по клиничните пътеки за лечение на пациенти с COVID-19, както и доплащането от НЗОК за дейностите към болниците поради оттеглянето на пациенти с друг вид заболявания  по време на пандемията. Тя уточни, че след систематизиране и обобщаване на информацията и от месец август, ще бъдат предоставени по-подробно обобщени числови данни.

Справката от седмичния доклад на работната група към Областния щаб за противодействие разпространението на COVID-19 в област Смолян сочи, че са извършени общо 116 проверки.

РЗИ – Смолян е извършила 73 проверки за спазване на противоепидемичните мерки: 31 проверки в обекти с обществено предназначение; 19 проверки в хранителни и нехранителни магазини; 3 проверки в кафета и ресторанти; 5 проверки в детски градини; 15 проверки в лечебни заведения. Извършени са две нощни проверки – 1 в гр. Девин и 1 в гр. Златоград.

При извършването на проверките през отчетния период има 1 съставен акт и 1 е поканен за съставян на акт. В детските градини се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Дирекция „Инспекция по труда“ – Смолян е извършили 11 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Обект на проверките са търговски обекти (хотели и ресторанти) и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения.

Отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са извършили 32 проверки, като 6 от тях са на територията на община Смолян. Проверени са 24 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 8 обекта за производство и търговия с храни. Не са констатирани несъответствия.

Областна дирекция на МВР – Смолян е оказала 20 съдействия на здравните инспектори от РЗИ – Смолян. Няма установени нарушения на въведените противоепидемични мерки, както и нарушения на дадените предписания за домашна карантина.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура