Граждани могат да участват в подготовката на плана за интегрирано развитие на община Смолян

26 Aug, 2020

Планът за интегрирано развитие на община (ПИРО) е средносрочен стратегически документ, който интегрира регионалното и пространственото развитие и служи за определяне на актуалните проблеми, нуждите и потенциалите за развитие на територията, които се отчитат при разработването на инвестиционни програми и финансови инструменти, включително съфинансирани от фондовете на Европейския съюз.

В унисон с тях е и планирането и изпълнението на интегрирани подходи за териториално и градско развитие и на местни инициативи, допринасящи за постигане на националните цели и приоритетите за регионално и местно развитие.

ПИРО като стратегически документ обвързва сравнителните предимства и потенциал за развитие на местно ниво с ясно дефинирана визия, цели и приоритети за развитие, свързани общо от стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие на територията.

Кметът на общината организира изработването, съгласуването и актуализирането му. Планът за интегрирано развитие на общината се обсъжда и съгласува със заинтересованите органи и организации, с икономическите и социалните партньори, както и с физически лица и представители на юридически лица, имащи отношение към развитието на общината. Приема се от Общинския съвет.

Община Смолян кани за участие в Работната група по подготовката, изготвянето и одобряването на ПИРО представители на следните групи заинтересовани страни:

  • Представители на структурите на гражданското общество, в това число НПО, сдружения, клубове, настоятелства и други, с дейност в сферата на културата, образованието, младежта, спорта, туризма, околната среда, равенство и основни права и т.н.
  • Представители на икономическия сектор, в т.ч. предприятия, земеделски производители, кооперации, дружества и т.н., независимо от сферата на дейност.
  • Граждани.

Всички желаещи да се включат е необходимо да попълнят следното заявление и да го изпратят на obshtina_smolyan@abv.bg в срок до 10 септември 2020 година.

За да се гарантира прилагането на принципа на партньорство и да се осигури прозрачност на процеса по изготвяне и реализация на плана, целият процес по подготовка и съгласуване ще бъде публично достъпен чрез интернет страницата на Община Смолян www.smolyan.bg . Ще се публикуват анкети, покани за публични събития и обсъждания, протоколи от заседанията на Работната група и други документи, свързани с подготовката на ПИРО.

Община Смолян призовава за активност от страна на гражданите и заинтересованите страни.

Планът за интегрирано развитие на община (ПИРО) се изготвя съгласно разпоредбите на Закона за регионално развитие, Правилника за прилагане на закона за регионално развитие и Методическите указания за разработване и прилагане на планове за интегрирано развитие на община (ПИРО) за периода 2021-2027 г.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура