20 излекувани от коронавирус в област Смолян през изминалата седмица

10 Aug, 2020

„Общият брой установени случаи на COVID-19 в област Смолян от началото на извънредното положение е 516. През изминалата седмица новозаразените са 46.“, съобщи пред медиите областният управител Недялко Славов.

Toй отбеляза, че се наблюдава тенденция за леко увеличаване на случаите в сравнение с предходните две седмици, което поставя областта на седмо място в страната по брой установени случаи за седмицата.

„Общият брой на излекуваните е 403, от които 20 през последната седмица. Към момента активните случаи са 97, хоспитализираните са 38 – 24 в МБАЛ-Смолян, 10 в МБАЛ-Мадан, 3 в МБАЛ-Девин и един в МБАЛ „Света София“-гр.София. Останалите 59 са на домашно лечение.“

Славов добави със съжаление и съболезнования към близките, че битката с болестта са изгубили през изминалата седмица трима пациенти, с което общият брой починали от областта става 16.

Повече информация за новоустановените случаи на заразени с коронавирус в региона и дейността на РЗИ-Смолян предостави д-р Мими Кубатева.

„Новорегистрираните 46 заразени са на възраст от 22 до 93 години, 22-ма са от община Смолян, от Рудозем-11, и останалите от Девин, Доспат, Златоград, Мадан и Чепеларе. От тях 15 се лекуват в домашни условия, а останалите 31 лица са хоспитализирани. От новопостъпилите в лечебни заведения през седмицата са починали трима пациенти с COVID-19 в МБАЛ-Смолян от общините Рудозем, Мадан и Смолян. Двама от тях са били на интензивна терапия с дихателна интубация.“

Сред заразените през изминалата седмица са установени и двама лекари – единият е на работа извън областта, а другият – от Центъра за спешна медицинска помощ.

Хоспитализираните през седмицата лица са 33-ма, от които 31 новозаразени, а 2-ма са преминали от домашно към болнично лечение след влошаване на състоянието.

От излекуваните през седмицата 20 лица, трима са след хоспитализация и 17 след домашно лечение. Към момента на домашно лечение са 22-ма, хоспитализираните са общо 38, а след дехоспитализация-37 лица. Контактни на заразени лица са 110. Към 09 август под карантина са и 34 лица, които са пристигнали от държави, обявени като рискови зони.

През седмицата в лабораторията в област Смолян са направени 478 бързи теста, от които 28 са положителни за наличие на антитела. От тях 375 бързи теста са направени на персонал и домуващи в социалните домове в Петково, Ровина и Фатово, 9 са били положителни и са били изследвани с PCR-тест. Има един установен служител с коронавирус от администрацията на дома в село Фатово, но лицето е било в 10-дневен отпуск и не е имало пряк контакт с домуващите и персонала след заразяване.

Направени са 148 PCR-теста през изминалата седмица, от които 24 са на медицински персонал. Само един е дал положителен резултат – споменатият по-рано лекар от Центъра за спешна медицинска помощ.

„В момента в областната болница се лекуват 24 пациента с доказана коронавирусна инфекция. За лечение в интензивно отделение са настанени двама, от които единият, след два отрицателни теста, предстои да бъде изписан след едномесечно лечение в интензивно отделение. Това е първият пациент с коронавирус, който изписваме директно от интензивно отделение.“, каза директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. Той допълни, че персоналът е уморен, но има мотивация за работа. „Засега няма сериозни проблеми и натиск върху системата. Можем да се справим на този етап.“

Заместник-директорът на ОД МВР Смолян, Димитър Ежев съобщи, че през изминалата седмица няма установени случаи за нарушения, свързани със спазване на противоепидемичните мерки. Служителите на органите на МВР продължават изпълнение на дейността по проверка на карантинираните лица и съдействие на другите институции при реализиране на контролна дейност.

Славов представи обобщена справка във връзка с контролната дейност за спазване на противоепидемичните мерки през изминалата седмица: Извършени са общо 198 проверки. От Областна дирекция по безопасност на храните са извършени 75 проверки в обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене и производствени обекти. В проверените обекти не са констатирани нарушения или несъответствия. От „Инспекция по труда“ – Смолян са извършени 18 проверки на производствени предприятия и строителни обекти. Няма установени нарушения при спазване на противоепидемичните мерки. РЗИ-Смолян е извършила 105 проверки при обекти с обществено предназначение, къщи за гости, фризьорски и козметични салони, плувни басейни, търговски обекти, заведения за обществено хранене, конферентна зала във връзка с предстоящо събитие, 15 проверки в лечебни заведения. Установено е стриктно спазване на мерките в местата за настаняване. Съставени са два акта за установяване на нарушения за липса на маски на персонал, който обслужва клиенти в хранителен магазин и в козметичен салон.

В заключение, областният управител Недялко Славов информира медиите, че са постъпили много молби от директори на детски градини на територията на областта за сливане на групи, поради намалял брой деца в летния период.

„Взехме решение да позволим сливането на групи при условие да не се надхвърля общия брой от 16 деца в сборните групи и при строго спазване на противоепидемичните мерки. Така удовлетворяваме техните искания и същевременно не допускаме нарушение на издадените заповеди от Министъра на здравеопазването, както и решенията на Областния щаб.“, каза Славов, напомняйки, че нов прием в детските заведения не се разрешава до края на месец август.

Подобни

Новини от региона

туризъм

култура

Времето