Пампорово е водеща дестинация за здравен туризъм

07 Aug, 2020

Търсенето на почивка в места със здравословен климат процъфтява. Стремежът към здравословен начин на живот не е изненада, а интересът към чистия въздух в планината продължава да расте.

В края на месец юли България и Пампорово бяха популяризирани в средствата за масова информация на Германия чрез разпространена от БУБСПА публикация, представяща страната ни като дестинация за здравен туризъм, която предизвика голям интерес.

Публикацията е част от мащабният план на Германо-Българската индустриално-търговска камара за популяризиране на България на немски здравноосигурителен пазар, подкрепен от Министерство на туризма и Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Климатотерапията има дългогодишни традиции в Пампорово и е известна със своя ревитализиращ ефект. Планинският курорт предлага отлични условия за климатотерапия. Гъсто разположените иглолистни дървета увеличават йонизацията на въздуха. Когато боровете цъфтят, техните връхчета са особено богати на този феномен.

Експерти отчитат, че районът има особено високo ниво на отрицателна йонизация. В природата най-голям брой отрицателни йони има там, където въздухът е особено чист и свеж.

Отрицателната йонизация оказва изключително благоприятно въздействие – подобрява настроението, полезна е за белодробни заболявания и мигрена и води до значително облекчаване и дори възстановяване при умора, лоша концентрация, безсъние, алергии, сърдечно-съдови проблеми, ревматизъм и високо кръвно налягане. Най-много изследвания потвърждават действието на отрицателните въздушни йони при лечение на астма и тези терапевтични ефекти са проучени най-добре.

Лятото е меко и запомнящо се с аромата на билки от тучните, зелени до есента поляни и любим терен за гъбарите. Плодните дървета и величествените борови и смърчови гори, чистите извори и водопади придават на този регион изключителна красота, а ясното време разкрива звездното небе.

За спортните занимания в този карстов район са на разположение много туристически пътеки, които впечатляват с дълбоки проломи на реката, с големи пещери и скулптурни скални образувания като Триградското ждрело.

Пампорово е известен като най-слънчевият планински курорт в България. Отчитайки всички тези фактори, курортът се налага като предпочитана дестинация през четирите сезона.

Регионът край Смолян и Пампорово е особено подходящ за станалия доста модерен напоследък хайкинг. Супер условия за това предлага Каньона на водопадите, от който може да се излезе на Перелик. Прекрасно място за любителите на природата.

Въздухът в района на Смолянските езера също е известен с отрицателната си йонизация.

Любими локации за посещение и пешеходни маршрути са още Смолянският водопад, екопътека Невястата, Чудните мостове, Хайдушки поляни и много други места.

Родопа планина е приказно красива и трябва да се опознае от здравословна гледна точка – както през лятото, така и през останалите сезони.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура