Болниците в Смолян и региона се справят успешно в борбата с коронавируса

27 Jul, 2020

„Общо установените случаи на Covid-19 за област Смолян от началото на извънредното положение са 444, от които 349 са излекуваните пациенти. За съжаление, имаме и 12 смъртни случая.“, така Областният управител Недялко Славов представи обобщена информация за актуалната епидемична обстановка в област Смолян на ежеседмичния брифинг пред медиите.

„Новите случаи от последната седмица са 34, което за периода ни поставя на 14 място сред другите области в страната по брой установени заразени. Към днешна дата, 27 юли 2020 година, активни са 83-ма души от региона, като 47 от тях са на домашно лечение, а 36 са хоспитализирани – 20 в МБАЛ-Смолян, 7 в МБАЛ-Девин, 5 в МБАЛ-Мадан и останалите са настанени за лечение в болници в Гоце Делчев, в Пазарджик, Пловдив и ВМА.“

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи подробно измененията в епидемичната обстановка за последната седмица „34 са новорегистрираните лица – на възраст от 11 месеца до 81 години. 10 от тях са на лечение при домашни условия, 24-ма са постъпили в заведения за болнично лечение. За периода има едно починало лице от община Рудозем, което е било настанено в болница в Пловдив за лекуване от съдово заболяване. При направена профилактична проба се оказва позитивен на коронавирус, след което е приведен в инфекциозна клиника, където настъпва и смъртта. Освен 24-мата новооткрити, постъпили в болница, още трима пациента са хоспитализирани след влошаване на състоянието при домашно лечение. Дехоспитализираните през последната седмица са 23-ма. Снети от отчет са 31 лица, с които броят на излекуваните става 349.“

Д-р Кубатева обърна внимание, че през последната седмица най-голям брой новооткрити и хоспитализирани пациенти с коронавирус са в община Смолян и община Борино.

Към момента 146 лица са контактни на позитивни и те са сведени под карантина, по голямата част от които са от Борино, Мадан, Рудозем и Смолян. Броят на карантинираните лица, пристигнали от рискови зони е 35, от които най-голям е броят в община Рудозем, община Смолян и община Девин.

През изминалата седмица са изпратени 109 проби за PCR-тест, от които 19 са на медицински персонал, като 2 проби са положителни – на общопрактикуващ лекар от община Рудозем и на лекар от общинската болница в Девин. Направените бързи тестове за периода са 104, от които 15 са положителни за антитела.

В заключение, относно наближаващия мюсюлмански празник Курбан Байрам, д-р Мими Кубатева призова гражданите да бъдат отговорни и да избягват струпването на много хора и интензивните социални контакти, особено в общините Борино, Мадан, Рудозем и Смолян, където установените случаи на COVID-19 са най-много и опасността от разпространение на заразата е най-голяма.

Д-р Марин Даракчиев – директор на МБАЛ-Смолян представи актуалното положение в областната болница. „Към момента в МБАЛ-Смолян се лекуват 20 пациента с установена коронавирусна инфекция. Имаме двама пациента на интензивно лечение в ОАИЛ, но те не са интубирани. Тестваме редовно персонала, към момента нямаме заразен медицински персонал.“

Във връзка с извършването на PCR-тестове срещу заплащане, д-р Даракчиев съобщи, че чрез ДКЦ към МБАЛ-Смолян е предоставена тази услуга за жителите на областта, но интересът е слаб и до момента са извършени четири такива теста.

По отношение на нарушенията относно спазването противоепидемичните мерки, старши комисар Николай Димов – директор на ОД МВР-Смолян, уведоми, че през изминалата седмица има един установен случай на лице за нарушаване на карантина.

В заключение, областният управител Недялко Славов изрази удовлетворение от отговорното отношение на областната и общинските болници в региона към предизвикателството COVID-19. Той обърна внимание към предприетата бърза реорганизация в болниците, за отношението на лекарите и медицинския персонал към обслужването на пациенти с коронавирус. „Точно в този критичен момент, тези лечебни заведения доказаха необходимостта и правото си да съществуват.“, каза Славов с благодарност към ръководството, лекарите, целия персонал в болниците.

През изминалата седмица имащите отношение институции са осъществили следната контролна дейност за спазване на противоепидемичните мерки:

Служители от отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са осъществени 84 проверки: в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене – 64 броя; в кухненски блокове на детски градини – 1 брой; в обекти за производство и търговия с храни  – 19 брой.

В два от обектите в търговска мрежа са констатираните неподдържане на записите по Системата за управление на безопасността на храните, във връзка с хигиената и дезинфекцията на помещенията, инвентара и технологичното оборудване. Издадени са 2 предписания с кратък срок за отстраняване.

От Областен отдел на „Автомобилна администрация“ – Смолян са осъществени 25 проверки на територията на община Доспат и Община Смолян, от които 15 таксиметрови автомобила, 3 автобуса от градския транспорт, 3 проверки на специализиран транспорт – 2 на фирмен и 1 на автобуси на междуселищни линии. В резултат на проверките не са констатирани нарушения от пътниците, основно наблюдение е някои от водачите са били без маски.

Служителите на Дирекция „Инспекция по труда“ – Смолян са извършили 13 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Проверени са търговски обекти, бензиностанции и хотели. При една от проверките е установено липсата на дезинфектант, несъответствието е отстранено още по време на проверката.  По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения.

Служители на Областна дирекция на МВР – Смолян са осъществили 18 съдействия на служители на РЗИ – Смолян за връчване на предписания на поставени под карантина лица.

Има 1 заявителски материал, по който се извършва проверка. Това касае лице от Смолян, което е карантинирано и не е намерено на посочения адрес, т.е  не е спазило мерките. За това е образувана преписка за установяване на нарушение. Няма съставени актове за неносеното на маски.

Служители на РЗИ – Смолян са направили 68 проверки за спазване на противоепидемичните мерки: 23 проверки в обекти с обществено предназначение – фризьорски и козметични салони, хотели, къщи за гости, плувни басейни, транспортни средства; 17 проверки в търговски обекти, хранителни и нехранителни магазини; 8 проверки в заведения за обществено хранене;  7 проверки в лечебни заведения; 12 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ.

Има направена проверка на цех, към който е издадено предписание за извършване на крайна дезинфекция. Има осъществени 104 проверки на карантинирани лица, на които е установено, че се спазва карантината. Връчени са 65 предписания за спазване на задължителна карантина.

Има констатирани нарушения в търговската мрежа, за което са съставени 6 акта – 5 в хранителни магазини и кафенета, като на продавач-консултантите и сервитьорите са наложени глоби за неносене на маска и 1 акт за неспазване на задължителна карантина.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура