Полагат основите на ГКПП Рудозем-Ксанти

23 Jul, 2020

Полагаме основите на бъдещия граничен пункт “Рудозем-Ксанти”! Това заяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Славов посети строителния обект и мястото на пресечната точка между България и Гърция при бъдещия граничен пункт.

Очаквам самият пункт да бъде готов в рамките на договорения срок – края на тази година. Забелязва се обаче леко забавяне на строителните дейности на нашите гръцки партньори, които строят пътя от Димарио до границата. Припомням, че срокът за изпълнение беше май месец тази година. Доколкото знам възникват непредвидени допълнителни дейности, които налагат удължаването на договора с една година. Това ми е предварителна информация от нашите партньори и се очаква през май месец 2021 г. да бъде завършен пътният участък от гръцка страна. Твърде вероятно е ние да приключим строителството на граничния пункт няколко месеца по-рано от тях, коментира Славов.

Стойността на строителството на пункта, полагането на оптичен кабел до него, както и електроснабдяването му е на стойност 18,445 млн.лв. Дейностите по изграждането му трябва да завършат до края на 2020 година.

Освен сградата и комуникациите за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е разположен на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на граничния пункт трябва да се оформят и благоустроят две площадки, да се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осева автомобилна везна.

В проекта е заложено изграждане на три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Според спогодбата между България и Гърция, ГКПП Рудозем-Ксанти ще е предназначен за всички видове превози на товари и пътници.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура