Мелемов: Обявихме обществената поръчка единствено затова, че от 1 януари няма кой да чисти

21 Jul, 2020

На извънредна сесия на Общинския съвет в Смолян, съветниците решиха да препоръчат на кмета Николай Мелемов да предприеме действия по прекратяване на обявената обществена поръчка с предмет: „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в Община Смолян“. Кметът също така трябва да предприеме действия по образуване на общинско дружество с предмет на дейност сметосъбиране, сметоизвозване, депониране, снегопочистване, строително монтажни работи и управление на паркови зони.

Дебатите по време на заседанието продължиха повече от три часа. То беше с една единствена точка в дневния ред – изслушване на кмета относно обявената поръчка на сайта на Община Смолян от 15.06.2020 г. По време на изслушването Мелемов даде следните разяснения и изрази своята позиция:

„Учудих се на тази извънредна сесия. Обявихме обществената поръчка единствено затова, че от 1 януари, 2021 г. няма кой да чисти. Атакуват ни, че сме говорили преди изборите, че сме обещали да направим общинска фирма по чистотата. Заявявали ли сме, че ще правим такава ако намерим финансиране и това би могло да се случи ако намерим средства. Имали сме разговори и с Правителството още преди местните избори с уверение, че ще се търси решение по този въпрос. Но всички знаете, че 2020 г. е една много различна година, както по отношение на здравето, така и по отношение на финансите. Не сме спирали да търсим финансиране. Затова и обявихме тази обществена поръчка ако няма финансиране за общинско предприятие да има вариант, защото не можем да оставим Смолян и общината да не се чисти. Ако намерим средства, поръчката винаги може да бъде прекратена, но за съжаление на този етап не е възможно. Питам се, като видях 10-те съветника подписали искането за сесия, къде бяхте през 2006 г. Защото тогава с чистотата БКС се е занимавало, Общината си имаше съдове, база и камиони. Защо тогава никой не предизвика извънредна сесия.

През 2007 г. въпреки че не бях общински съветник, инициирах среща при областния управител, тогава беше г-н Димитър Кръстанов. Ако си спомняте четири месеца преди изборите през 2007 г., община Смолян тегли кредит в размер на 13,5 млн. лв. и г-н Кръстанов не върна докладната. Всеки може да изрази позиция по всяко време.

Защо никой от тези десет съветника, които сега са се подписали за свикването на извънредната сесия не е реагирал, а тогава управляваше БСП. Става ясно, че по политически причини е продиктувана тази сесия. Нашето управление 8 години не си позволи да тегли лихвени заеми и се отнася отговорно към бъдещето на нашите деца в Смолян. Необходимите средства за създаването на общинско предприятие по чистотата са над 3,5 млн. лв. Ако имаме възможност да намерим и ползваме безлихвени заеми ще създадем това предприятие.

Петима съветници от БСП са сред подписалите докладната за днешната сесия и сега искат общинско дружество. Какви им бяха мотивите, да ги попитам, през 2006 г. да няма общинско дружество“, каза в заключение Мелемов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура