Подводен музей ще привлича туристи в Гърция

10 Jul, 2020

В Гърция ще бъде открит подводен музей, разположен край остров Алонисос в Егейско море. В него експонатите ще са богатството на морския живот и антики, останали от векове на морското дъно.

Обектът ще бъде отворен за туристи от 3 август до 2 октомври и ще се намира изцяло под водата, като посетителите, облечени с водолазни костюми, ще могат да разгледат останки на потънал кораб, натоварен с антични амфори с вино край островчето Перистера близо до Алонисос.

Зоната е защитен морски парк и е считана за едно от най-интересните места за гмуркане в гръцките териториални води.

Останките от древното корабокрушение са открити от рибар през 1985 г. край Перистера на дълбочина от 28 метра. На мястото около 425 г. пр.н.е. е потънал голям търговски кораб, вероятно атински. Той е бил натоварен с хиляди амфори с вино от Менде, античен град на Халкидическия полуостров, и от остров Пепаретос, днешния Скопелос – прочути през античността с производството на вино.

Купчината от амфори, която се простира на дъното на дължина от 25 метра, дава представа за очертанията и за големите размери на кораба. Обектът се смята за едни от най-важните подводни останки на кораб от античността.

Впечатляващият брой на амфорите, отличното състояние на корабните останки и красотата на водите и на морското дъно в района, който е част от защитената зона Алонисос – Северни Споради, правят археологическия обект край Перистера дестинация, която би представлявала интерес за всеки опитен водолаз.

За посетителите на Алонисос е планирана и възможност да видят останките на кораба и без да се намокрят. Информационният център на острова предлага виртуално гмуркане до археологическия обект.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура