Д-р Кубатева: Големият брой новооткрити случаи на Covid-19 е в резултат на пренебрегване на основните противоепидемични мерки

15 Jun, 2020

Областният управител Недялко Славов изложи актуалната информация за разпространението на коронавируса на територията на област Смолян по време на редовния ежеседмичен брифинг.

„Към осем часа тази сутрин 150 са констатираните в региона случаи, от които 107 са активни. 103 от тях са в Доспат и 4 в Смолян. Имаме 8 хоспитализирани пациенти в болниците в Смолян, Девин и Гоце Делчев. По брой на установените случаи сме на седмо място в страната със 150 доказани, по брой заразени, спрямо общия брой на населението, от девето място миналата седмица, тази седмица минаваме на трето“.

Той обърна внимание, че с Решение на Министерски съвет временната епидемиологична обстановка бе удължена до края на месец юни, но считано от днес отпадат голяма част от задължителните противоепидемични мерки и тяхното спазване е въпрос на съзнание и лична отговорност.

Славов направи разяснение във връзка с отварянето на граничния пункт при Златоград: „Пунктът със сигурност остава затворен до 19 юни и причината за неговото затваряне продължава да бъде карантинирането на част от населените места в община Мики, която всъщност е граничната община с община Златоград“.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева представи подробна информация за настъпилите през последната седмица промени в епидемиологичната обстановка в региона.

„В периода 8-14 юни са регистрирани нови 104 случая, положителни на COVID-19. Днешният обявен случай е на дете на 6 години, което е контактно на положителен член от семейството. От общия брой новорегистрирани, от община Доспат са 100 случая, и 4 от град Смолян.“

Относно дейността на инспекцията през изминалата седмица, д-р Кубатева даде подробна справка: „Извършено е епидемиологично проучване на 425 лица, издадени са 386 предписания, 95 на потвърдените положителни случаи и 335 на контактни лица. Издадено е предписание с последваща заповед за спиране на цех за производство на играчки в гр. Доспат за срок от 14 дни, считано от 8 юни. Дадени са предписания за противоепидемични мерки на две превозвачески фирми, които са свързани с този цех и са осигурявали транспорта на работниците. Издадено е предписание и за засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията на фирмата за производство на плетива. Издадени са предписания на 10 лечебни заведения на извънболнична медицинска помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължителни противоепидемични мерки, свързани с недопускане струпване на пациенти пред кабинетите, за носене на маски, осигуряване на дезинфектанти.

На общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Няма констатирани нарушения при 18 проверки в лечебни заведения за болнична медицинска помощ и три проверки на лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ по отношение на изпълняването на противоепидемичните мерки.

Медицинските специалисти на РЗИ проследяват десет карантинирани лица, които нямат общопрактикуващ лекар. Отговорено е на над 100 запитвания по телефона и са проверени два сигнала във връзка с епидемичната ситуация. В Националната референтна лаборатория са изпратени общо 233 проби за PCR, от които 209 от РЗИ-Смолян, 22 от МБАЛ-Смолян и 2 от МБАЛ-Девин. Общият брой извършени бързи тестове в областта е 212, от които 6 са положителни – 2 на IgM и 4 на IgG.

В лабораторията на РЗИ-Смолян са извършени 172 бързи теста за антитела, от тях 96 са на домуващите в дома в Петково, с което приключи изследването на всички потребители и работещи в социалните домове на територията на област Смолян. Резултатите са негативни, което е удовлетворяващо. В ДКЦ-Смолян са изследвани 20 бързи теста, в МБАЛ-Смолян 24, в Мадан и в Девин по един.

Във връзка със заповедите на министъра на здравеопазването са извършени 82 проверки в обекти с обществено предназначение, детски и учебни заведения. В тази бройка се включват 7 предприятия в община Доспат, 42 са проверките в детските заведения, 2 в учебни заведения във връзка с провежданите днес изпити. Навсякъде е установено спазване на противоепидемичните мерки и указанията от ресорните министерства“.

Д-р Кубатева обърна внимание, че тази седмица в нашата област тройно се увеличи броят на позитивните случаи. „Считаме, че големият брой новооткрити случаи на COVID-19 е в резултат на пренебрегване на основните противоепидемични мерки и допускане на струпване на много хора, особено на закрито място, неспазване на физическа дистанция, неносене на предпазни маски. Всичко това бе предпоставка да се увеличи броят на позитивните случаи. Основен фактор за ликвидиране на инфекцията в настоящата ситуация е личната отговорност на всеки от нас за предпазване на себе си и на околните“.

В заключение, тя призова гражданите да бъдат отговорни и да спазват противоепидемичните мерки, за да се върнем по-скоро към нормален начин на живот.

По отношение на ситуацията в областната болница, директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев съобщи, че към този момент се лекуват петима пациенти с доказан COVID-19 в инфекциозно отделение – двама от Доспат и трима от Смолян. Състоянието им към момента е стабилно.

„През изминалата седмица на територията на област Смолян няма регистрирани престъпления или нарушения на противоепидемичните мерки.“, каза директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов.

 

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето