Инициативата за опазване на вековните гори в България е финалист за европейска награда

09 Jun, 2020

Инициативата на природозащитната организация WWF за опазването на старите гори в България достигна финала на конкурса за наградите „Натура 2000“, организиран от Европейската комисия.

Инициативата за опазването на старите гори в България се състезава за наградата в категория „Съгласуване на интереси и възприятия“.

Освен журито всеки един човек може да подкрепи дадена инициатива със своя глас за специалната Награда на гражданите на Европейския съюз.

Включете се в гласуването, за да подкрепите опазването на старите гори! Гласуването е отворено до 16 септември и става тук: https://natura2000award-application.eu/finalist/4291.

Начинанието е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата. WWF, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани заедно успяха да постигнат съгласие и да намерят начин за да защитят 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа „Натура 2000“.

„Основната заплаха за старите гори е извършването на дърводобив, което променя драстично техните характеристики и води до изчезването на обитателите им – голям брой защитени видове, които не могат да оцелеят в стопанисвани гори. Освен това човешката намеса в тях води до нарушаване на водохранните и противоерозионни функции на старите гори“, коментира Нели Дончева, главен експерт в практика „Гори“ на WWF.

В рамките на инициативата тези последни кътчета на дивата природа у нас бяха проучени, картирани и поставени под защита. Експертната дейност обхвана 145 защитени зони от „Натура 2000“ на територията на цяла България. След успешното завършване на инициатива площта на всички стари гори, намиращи се под специален режим на защита в България, достигна 188 000 ха.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура