Дариткова: Не е вярно, че мониторинговият доклад на Европейската комисия остава

21 May, 2020

Не е вярно, че мониторинговият доклад на Европейската комисия остава. За пореден път опровергаваме фалшиви новини от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и с над 100-годишна история. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг.

“Тук съм за кратко изявление по повод днешната декларация на колегите от БСП. За съжаление за пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които в случая се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на ЕК не е отпаднал. Истината е, че в края на миналата година ЕК прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Констатациите в 180-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчва това да е последния доклад. Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер”, коментира д-р Дариткова.

Според нея невярна е интерпретацията, че мониторинговият доклад на ЕК остава. “Механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща. Механизмът за върховенство на закона все още не е създаден. Той ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки”, допълни Дариткова.

Подобни

Новини от региона

туризъм

култура

Времето