30 са вече излекуваните от коронавирус в Смолянска област

18 May, 2020

„Общо установените случаи на територията на областта са 40, от които 30 лица вече са окончателно излекувани. Към днешна дата активните случаи са седем, от които двама са настанени за лечение в инфекциозно отделение на Областната болница, а останалите пет активни случая са амбулаторни и се лекуват в домовете си.

Според актуализираните данни относно разпределението на заболеваемостта от COVID-19 по области в страната, позицията на област Смолян остава без съществени промени през последната седмица – на 11 и 12 място, заедно с област Стара Загора. Няма и съществено изменение на брой случаи спрямо броя на населението – на шесто място е нашия регион с 1 на 2400.“, областният управител Недялко Славов представи обобщена актуална информация за разпространението на Коронавирус на територията на област Смолян по време на проведения днес брифинг.

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян, разясни ситуацията около двете отменени положителни проби от петък и събота (15 и 16 май) за лица заразени с Коронавирус от област Смолян – мъж от община Смолян и мъж от община Неделино. „При пристигане на официалния протокол от изследването двата резултата са дадени като отрицателни. Резултатите от повторното изследване с PCR тестове също са отрицателни, с което тези двама пациента отпадат от регистрираните случаи на лица със зараза на COVID-19. Съответно ще бъдат снети от карантина техните контактни.“

Д-р Кубатева даде обобщена информация за област Смолян за периода на извънредно положение. „Общият брой на регистрираните случаи в областта с  COVID-19 е 40 – 21 мъже и 19 жени. Средната възраст на заразените е 50 години при 68 за страната. В рисковата възраст над 59 години са 21 души – 10 жени и 11 мъже. Починалите са трима над 60 години и един над 50. Излекувани са 30, активните са седем – двама в МБАЛ-Смолян и 5 на домашно лечение. Броят на лицата от медицински персонал сред заразените е 8 – трима лекари от извънболнична медицинска помощ, две медицински сестри и трима санитари от МБАЛ-Смолян. Активни към момента са една медицинска сестра и една санитарка. Като източници на заразата най-често са установени: контакт със заразен, предимно в семейството; от кардиологично отделение от Областната болница; връзка с к.к. Пампорово и завърнали се от чужбина.

  От началото на установяване наличието на COVID-19 в област Смолян, поставено на 18 март т.г., изминаха 8 и половина седмици. Доказаните случаи по седмици са регистрирани, както следва: първата седмица-3 случая, втората-11, третата-3, четвърта-10, пета-5, шеста-3, седма-3 и осма-2 случая. Най-много регистрирани има през втората седмица, периода 25 март-2 април, и четвъртата седмица, от 10 до 16 април, периода около Великденските празници. След това започва спад и през последните три седмици се поддържа ниско ниво на нови случаи. Установените случаи в област Смолян регистрират заболеваемост 4 на 10 000 при 3,2 на 10 000 за страната.“

Д-р Кубатева изясни, че с PCR тестове са изследвани около 850 проби, което представлява около 8,5 на 1000, за страната този показател е 9 на 1000. „Добро покритие в региона има и при изследванията с бързи тестове – 806 до момента, които и тепърва ще се използват за масов скрининг на лекарите от спешната медицинска помощ и домуващите в социалните домове. През изминалата седмица са изпратени 139 проби за PCR тест, извършените бързи тестове са 74. Резултатите от персонала на домовете за психично болни и възрастни хора от село Ровино и село Петково са отрицателни. Бързите тестове на 25 медици от филиала за спешна медицинска помощ в гр.Девин също са негативни.“

„Общият брой карантинирани до момента е над 1300, като към момента под карантина са 303-ма, от които 24 контактни на положителни за COVID-19, 5 на домашно лечение, след две хоспитализации-12 и завърнали се от рискови зони-262.“ Директорът на РЗИ обърна внимание, че важен фактор за ограничаване разпространението на вируса е спазването на карантината.

„Лечебните заведения в областта продължават да работят в пълен обем при засилени противоепидемични мерки, като свижданията продължават да бъдат забранени. Дейността на здравния контрол към момента е свързана с изпълнението на новите заповеди на Министъра на здравеопазването по противоепидемичните мерки във връзка с възстановяване работата на културни институции, относно провеждането на зрелостни изпити и изпитите за външно оценяване. Проведени са консултации за спазване на противоепидемичните мерки, проведена е и работна консултация с началника на РУО-Смолян за обсъждане организацията за провеждане на изпитите. По отношение на отваряне местата за настаняване, Министерството на туризма издаде подробни указания, в които акцентите са относно безопасността на персонала и на гостите.“, каза д-р Кубатева. „При заявена готовност в инспекцията, ще бъдат проверени местата за настаняване, културните центрове, фитнес-залите, басейните. Постепенното отваряне на обектите зависи от споделената отговорност на служителите и на потребителите.“, доизясни тя и призова да не пренебрегваме риска от заразата, тъй като тя все още не е отминала.

„По отношение на ситуацията в болницата, към момента в инфекциозно отделение има двама пациенти, единият след две отрицателни проби ще бъде изписан днес, другият е в добро общо състояние. На този етап болницата работи нормално, спазват се противоепидемичните мерки, изследва се всеки пациент, за когото има съмнение, че може да е носител на вируса. Вземат се проби и се изследва персонала регулярно.“, каза директорът на Областната болница д-р Марин Даракчиев.

„Общият брой на случаите, при които е установено неизпълнение или нарушение на карантината са 20. При 19 са образувани досъдебни производства, а при последния е направена проверка и установено, че лицето спазва карантината, но на друг адрес – различен от първоначално подадения.“, съобщи директорът на ОД МВР Смолян, ст.комисар Николай Димов и допълни, че през последната седмица няма съществена промяна относно криминалната обстановка в региона.

Областният управител Недялко Славов представи анализ за тенденциите и измененията в нивата на безработица в следствие на кризата с COVID-19. Данните за анализ на показателите за област Смолян  са основно от Агенция по заетостта и чрез текущата кореспонденция с подчинените й структури, обслужващи територията на Област Смолян, в лицето на Регионална служба по заетостта – гр. Пловдив, и ДБТ съответно в гр. Смолян, гр. Златоград, гр. Девин и гр. Мадан, както и от официални публикации в пресата. Подробно с информацията може да се запознаете ТУК.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура