Край на извънредното положение на 13 май

04 May, 2020

Извънредното положение няма да бъде удължавано след 13 май. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Следваме принципа да запазим всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното миистерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение”, заяви Горанов.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Министрите са разгледали законопроект, с който да се запазят мерките със съществено отражение върху икономическия живот – някои ограничения, програмите на социалното министерството – включително мярката 60/40, която ще действа до 30 юни, и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, обясни той.

„Обединихме се около това, че извънредното положение няма да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат“, обясни министърът.

Горанов изрази надежда преди изтичането на извънредното положение законът да бъде приет и да се даде перспектива за възстановяване на икономическия живот след пандемичната обстановка.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура