Откраднати коне край Чепеларе се върнаха при стопанина си

29 Apr, 2020

Щастлива развръзка за кончета, откраднати край чепеларското село Павелско. Те вече са върнати на собственика им.

Конете са били продадени на месокомбинат в село Радиново, община Марица. Благодарение на Христо Къртев, който се е усъмнил в произхода на кончетата, конна езда „Аспарух“ и бързата намеса на полицията в Чепеларе, кончетата са върнати на стопанина им.

Извършителите бяха заловени още на втория час от разследването и арестувани, каза Георги Юруков, чиято е конната база „Аспарух“ в Хвойна. Става дума за откраднати между събота и неделя шест расови коне. Сигналът в полицията бил подаден от 39-годишния  рудоземчанин Розет Сувариев. Животните били пуснати на свободна паша в местността Чернаки в землището на чепеларското село Павелско. По данни на собственика им стойността на конете е около 15 000 лева.

„Христо Къртев ми е личен приятел и вечерта в събота ми звънна. Сподели ми, че са му продадени арабски шагии и са казали, че са от района на Чепеларе. Съответно аз зная, че тук, в района, няма такива коне. Взех да го убеждавам, че конете не са от този район. Съпругата ми случайно чува нашия разговор. Тя пък била свидетел на друг разговор – че някакво момче си е докарало арабски коне и ги е пуснало на паша. Малко на късмет станаха работите“, разказа още Юруков.

Оттам намират телефона на момчето –  Розет Сувариев от Рудозем. Оказва се, че работи във Варна. Като научава, че кончетата му са намерени, още на следващия ден сутринта отива на място.

„Г-н Къртев пък от негова страна издири човека, който му е продал конете, някакъв Васко от Чепеларе. От там хващаме Васко и отиваме в полицията. Останалото полицията си го свърши. Те издириха реалния крадец – мъж от Чепеларе, който е продал конете на този Васко за 1400 лева. И така се стигна до щастлива развръзка. Благодарността е за Христо Къртев, задето се е усъмнил, че това са крадени коне, защото това е скъпа порода“, коментира Георги Юруков, като уточни, че преди да се усетят в месокомбината на братя Къртеви едно от кончетата било заклано.

Директорът на ОДМВР в Смолян ст. комисар Николай Димов потвърди, че извършителят е установен. „Това е 55-годишен мъж от Чепеларе. Той беше задържан вчера за срок от 24 часа. Документирана е престъпната му дейност. Конете са намерени. На практика той ги краде, продава ги на един, който е добросъвестен купувач, който ги кара в месарницата. Разследването си продължава“, уточни Димов.

Източник: Actualno.com

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура