Родопчани отново тръгват на гурбет в Англия

28 Apr, 2020

Прекарали задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа в Англия. След възстановяването на полетите към Великобритания, семейства и групи от родопските села тръгват обратно към работните си места.

От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави.

И в условията на пандемия, в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80% от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадат. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на Бръщен работят в една ферма на около 80 км от Лондон. Жителите на доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия и Нидерландия.

 

Източник: БТА

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура