Стартира нова програма за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания

08 Apr, 2020

Община Смолян стартира нова програма за изпълнение на дейности по „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

От новите услуги ще могат да се възползват 172 нуждаещи се човека. Стойността на проекта е 273 480.00 лева. Действието на програмата е до 31 декември 2020 година.

Кой може да бъде включен в програмата?

 По Компонент 3 са допустими следните целеви групи:

  • Възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
  • Хора с увреждания;
  • Възрастни в риск. „Възрастен в риск” е лице, което е: – в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот;
  • В случай, че лицето или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19;
  • Самотен/ни родител/и с дете/деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.

Подборът на потребителите по Компонент 3 ще бъде извършен от общината, съобразно наличната информация и заявена необходимост от лица на територията на общината.

Какви дейности ще се предоставят по програмата?

Доставка  на  храна,  хранителни  продукти  и продукти от  първа  необходимост,  вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора),

Заплащане на битови сметки (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора);

Заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора);

Кой ще предоставя услугата?

Ще се осъществи подбор и наемане на персонал за предоставяне на услуги за преодоляване последиците от коронавируса. В населените места, където потребителите са повече, ще се наеме персонал на местно ниво, като това ще се конкретизира по-късно.

Лицата, които ще са ангажирани с посещения по домовете на потребителите, задължително ще са снабдени с подходящ удостоверителен документ (например: декларация, удостоверение, карта), издаден по съответния ред от общината, и с който да удостоверяват служебните си ангажименти както пред контролни органи, така и пред потребителите (с цел превенция от злоупотреби тип „телефонни измами“).

За наетите лица ще се закупят хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки.

Важно! – Потребителите, които в момента ползват услугите по Договор BG05M9OP001-2.040- 0033 – С01 “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания от Община Смолян“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020- Компонент 2 не могат да бъдат включвани в новата програма по Компонент 3!

 

PDF Файл – Съобщение

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура