Топъл обяд за жители на Община Златоград

06 Apr, 2020

Агенция за социално подпомагане ще финансира програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. През периода от 01.05.2020 г. до 19.06.2020 г., в рамките на работните дни, ще се приготвя храна, която ще се доставя ежедневно до дома на потребителите, които за Община Златоград са 170 броя.

Целевата група потребители са:

  • Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;
  • Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната;
  • Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

С оглед противоепидемичните препоръки на Националния оперативен щаб, не се изисква подаване на заявления от кандидатите и сключване на договор за ползване на социална услуга от потребителите.

В тази връзка, в срок до 20 април 2020 г., желаещите кандидати могат да заявяват своя интерес за включване в програмата на телефон: 03071 2333 – Център за социална рехабилитация и интеграция град Златоград, 0894744396 – Николай Шопов – Директор на ЦСРИ.

Община Златоград ще извърши служебна проверка за това дали кандидатите за ползване на услугата попадат в обхвата на целевите групи, след което ще извърши подбор до размера на максимално допустимия капацитет от 170 потребителя. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон за връзка.

Община Златоград получава допълнителни средства за патронажна грижа

Управляващият орган на ОПРЧР предостави на Община Златоград допълнителни средства, в размер на 75 210 лв., като водеща организация по проект „С грижа за хората в нужда”. Предвидено е финансиране и за Община Чепеларе, в размер на 47 415 лв.

С допълнителното финансиране се осигуряват, почасово, грижи в пандемичната ситуация на още 46 лица от Община Златоград и 29 лица от Община Чепеларе – общо 75 лица от следните групи жители на общините:
• Възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
• Хора с увреждания;
• Възрастни в риск.

„Възрастен в риск” е лице, което е в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот. В тази категория попада и лице или член на семейството му, което е поставено под карантина във връзка с COVID-19, както и самотен родител с дете и/или деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си само.

Подборът на потребителите ще бъде извършен от общините, съобразно наличната информация и заявена необходимост от нуждаещи се лица на територията на съответната община.

Услугите, които ще могат да получават потребителите са: доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора);

По проекта ще бъдат наети домашни помощници, които да предоставят услугите на потребителите по компонент 3.

Информация за дейностите по Компонент 3 може да получавате от интернет страницата на съответната община, а за Община Златоград и от Николай Шопов – Директор на ЦСРИ и ръководител на проекта – тел. 0894744396.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура