Кметът Мелемов призова смолянчани да спазват стриктно мерките срещу коронавируса

24 Mar, 2020

В този тежък момент призовавам жителите на община Смолян да запазят спокойствие и да спазват стриктно мерките срещу разпространението на коронавирус и съм сигурен, че те ще имат резултат. Това каза пред „Фокус“ кметът на Смолян Николай Мелемов.

Той допълни, че в началото на извънредното положение хората от общината, като че ли не са спазвали стриктно всички въведени мерки, но вече са разбрали, че положението и много сериозно. „Сега вече се спазват всички въведени мерки и това е важно, за да не допуснем разпространението на вируса, да не се събират много хора на едно място и се надявам, че всичко това ще даде резултат“, поясни Мелемов.

Той посочи, че заради извънредното положение не всички служители на общинската администрация са на работа, а и няма как да са на работа.

„Има майки с малки деца, хора с ТЕЛК-ови решения, които са пуснати в отпуск. Въпреки това всички услуги предоставяни от Общината се поддържат, фронтофиса работи, проветрява се, дезинфекцира се всичко и работим в условията на криза“, обясни кметът.

По думите му, има доста обаждания на телефона обявен от администрацията в помощ на възрастните и самотноживеещи хора. Най-интересното е, че освен, че хората искат услуги, искат и да поговорят с някой. „Това е важно да има с кой да споделят и на кой да се опрат. И затова мисля, че тази мярка я предприехме навреме и смятам, че дава много добри резултати“, коментира Мелемов.

Той добави, че доставят храна и продукти от първа необходимост и на лица, които са под задължителна домашна карантина.

„Сутринта с изненада разбрах, че една жена, която е под карантина в дома си се е оплаквала, че не сме си свършили работата. Това не е вярно, защото точно на тях сме доставяли храна през последните дни, доставени са ми продукти от първа необходимост, а тя казва че не е така. Ние се стараем да ги снабдяваме с основните неща“, категоричен е градоначалникът.

Мелемов обясни, че заедно с Регионалната здравна инспекция – Смолян са огледали няколко сгради, които евентуално биха могли да се превърнат в полева болница.

„Дано не се стигне до откриването на такава, но ако се наложи ще намерим вариант. На този етап само правим огледи на общински сгради, които биха могли да се оборудват като полева болница“, каза още кметът на Смолян.

На този етап, огледите са установили, че в най-добро състояние и подходящо за създаване на един вид полева болница е бившето общежитие на ДЮФА, което се намира в кв. “Райково”.

Болницата в Смолян има инфекциозно отделение с 20 легла и двама инфекционисти, които може да бъдат подпомогнати от интернисти. Има възможност да се увеличи капацитета на болницата до 60 легла.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура