Пожарната в готовност да помага на медиците в Чепеларе

20 Mar, 2020

Един екип е изцяло оборудван с предпазни средства и е в готовност да оказва помощ на медиците при нужда, обяви на заседание на Кризисния щаб началникът на РСПБЗН – Чепеларе главен инспектор Николай Зангаров.

Целият личен състав на Пожарната е на работа, като графикът е променен така, че служителите да се събират възможно най-малко, а един пълен екип да е винаги в наличност дори при евентуално излизане в болнични на по-голям брой служители.

Информацията беше изнесена на редовното заседание на Кризисния щаб, сформиран от кмета на Община Чепеларе г-н Боран Хаджиев.

Друга дискутирана тема беше намерението на група граждани да сформират доброволни отряди, които да се включат в социалното обслужване на самотноживеещи възрастни хора в населените места на община Чепеларе.

Основно отношение по темата взе началникът на РУ – Чепеларе главен инспектор Иван Славов. „Районното управление не е сред органите, които да издадат забрана или разрешение за подобна дейност. Изказваме обаче някои съображения против идеята – нямаме пълен списък на желаещите да се включат в тия отряди, но част от лицата, които са изявили намерение, са с криминални прояви“, беше неговият коментар.

В тая връзка бе решено Общинска администрация да изиска списък на лицата, които желаят да осъществяват доброволческа дейност от такъв вид, и да се направи по-нататъшна ппреценка ще получат ли разрешение, или не.

Дотогава управата на Община Чепеларе настоява да се има предвид следното: въпреки благородния мотив, подобна доброволческа дейност в условията на настъпваща зараза може да има сериозни негативни последствия. Доброволците не са специалисти и не разполагат с адекватна екипировка.

Общинска администрация, от своя страна, вече е организирала и стартирала социална услуга за снабдяване на самотноживеещи възрастни хора с храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, и е готова и с резервен екип от 6 медицински сестри.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура