Повишена опасност от падащи камъни по пътищата в Смолянско

09 Mar, 2020

Заради дъждовете от последните дни е повишена опасността от падащи камъни по пътищата в Смолянско.

Над 30 сигнала са получени в последните часове за паднали камъни по пътните платна по всички направления в областта, като най-много те са били за района на Девин, съобщиха от Областното пътно управление.

Водачите трябва да шофират с повишено внимание по всички направления в област Смолян, да карат със съобразена скорост с пътните условия, тъй като се очаква валежите от дъжд да продължат през целия ден.

Дежурни екипи разчистват голямо свлачище, което е затапило едното платно на пътя Широка лъка – Девин. Падналата скална маса и пръст е около 60 кубика. Движението се пропуска в едното платно като се изчаква на място, предаде „Дарик”.

Причината в активизирането на стари свлачища и множеството паднали камъни е в продължаващите интензивни дъждове в региона. Всички пътни настилки са мокри, като на този етап няма снеговалеж.

Свлачище затрупа камион

Свлачище е затрупало паркиран товарен автомобил, който се намира в района на девинското село Триград. Инцидентът е станал през нощта и няма пострадали, уточни заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров.

Други сигнали за инциденти не са получавани. Имало е обаждания за паднали дървета по пътя Смолян-Асеновград, които своевременно са били отстранени.

Следят нивата на реките и язовирите

В региона се следят отблизо и нивата на реките и язовирите. За днес е обявен и предупредителен жълт код за интензивни валежи.

„Извършва се непрекъснат мониторинг на всички водни обекти на територията на област Смолян, като акцента са големите язовири и реките Арда, Черна и Върбица в Златоград, които крият рискове от препълване на коритата и създават притеснения за излизане. В момента нивата навсякъде са ниски, има достатъчно обем. В планините няма много сняг, за да има повишение от снеготопенето“, уточни зам.-областният управител Адриан Петров.

Ски зона Пампорово е затворена на 9 март

Заради дъждовете и гръмотевиците е затворена и ски зоната в Пампорово. Според информация от оператора на лифтовите съоръжения те няма да работят на 9 март, поради лошите метеорологични условия.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура