Увеличават се случаите на грип в Смолян

06 Mar, 2020

Във връзка с обявената национална грипна епидемия, РЗИ – Смолян информира, че от 24 февруари 2020 г. в нашата област се наблюдава завишаване на случаите от ОРЗ и грип, което продължава и през настоящата седмица.

Най-често боледуват ученици, а в последните дни и възрастни. Взети и изпратени са проби в Националния център по заразни и паразитни болести за уточняване на етиологичния причинител.

Поради висок процент отсъстващи ученици, по предложение на здравната инспекция РУО – Смолян преустанови учебните занятия на 5 и 6 март в ІV ОУ „Стою Шишков“ – Смолян и СУ „Христо Ботев“ – с. Чепинци. От 6 до 11 март включително всички ученици са в грипна ваканция.

Към момента в инфекциозно, детско и вътрешните отделения на МБАЛ – Смолян има свободни легла и готовност за разкриване на допълнителни при необходимост.

По отношение на COVID-19, в РЗИ са получени 9 анкетни карти на завърнали се от Италия граждани. Установена е връзка с тях и с общопрактикуващите лекари, които осъществяват наблюдението им. Няма съобщили симптоми на инфекция. От 4 март за контрол са включени и хора, завърнали се от Корея и Иран.

Информация за епидемичната ситуация в региона се публикува всеки понеделник на сайта на Регионалната здравна инспекция.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура