Кризисният щаб за борба с коронавируса: Обстановката в Смолянска област е спокойна

28 Feb, 2020

В областната администрация в Смолян се проведе заседание на Кризисния щаб, на което бяха обсъдени предприетите мерки за предовтратяване появата и разпространението на коронавируса в страната и региона. Епидемиологичната обстановка в Смолянска област е спокойна.

Хората не трябва да изпадат в паника, призова областният управител Недялко Славов. Към момента в страната и областта нямаме регистрирани случаи на опасния вирус. Обстановката в Смолянска област е спокойна. Ангажираните структури са в готовност да реагират във всяка една ситуация., има и добра координация, посочи Славов.

Ситуацията в Смолян е спокойна. Няма официални данни за завърнали се от Китай и Италия лица. Единствен сигнал от ЦСМП е подаден вчера следобед за жена, завърнала се от Северна Италия на 15.02.2020г. със субфебрилна температура и отпадналост. Хоспитализирана е в инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян. Днес е клинично здрава. Ще бъдат изпратени проби за изследване в референтната лаборатория на НЦЗПБ – София.

Д-р Кубатева запозна членовете на щаба с предприетите превантивни действия на РЗИ за готовност по недопускане и реагиране в случай на поява на заболяване от COVID-19.

Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Сийка Чернева, информира за предоставените материали и указания на лечебните заведения в областта. Инфекциозното отделение към областната болница ще осигури до 20 легла в случай на необходимост. Осигурени са лични предпазни средства за медицинския персонал във всички лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Недостиг на такива съобщават от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Относно наличността на предпазни средства, Славов коментира: „По време на заседанието се установи, че лични предпазни средства в лечебните заведения на територията на областта има за момента и запасите ще стигнат за около 40 дни напред. Недостиг се констатира при общопрактикуващите лекари, но със съдействието на Областния щаб, ще се постараем да намерим бързо решение и за този въпрос“. Той увери, че лечебните заведения на територията на област Смолян имат готовност да реагират при случай на коронавирус COVID-19.

„За момента епидемиологичната обстановка не изисква ограничаване на притока на туристи в региона и отлагане на мероприятия. Оставаме особено внимателни на граничния пункт, предвид това, че в Гърция има констатиран случай на вируса. В момента фокусът ни е насочен най-вече там, както и в училищата и детските градини, където вероятността за разпространението е по-голяма, предвид събирането на много деца на едно място“, уточни областният управител.

В допълнение д-р Кубатева каза, че от РЗИ-Смолян е изпратено писмо до хотелиерите на територията на област Смолян, във връзка с пристигащите туристи, с инструкции как да реагират при поява на симптоми и инфекция, както и да подпомагат свързването на туристите с лечебно заведение на територията на областта.

Славов допълни, че в заседанието са присъствали и представители на болничните заведения за рехабилитация, на които също са дадени указания за спазване на превантивни мерки и реакция при индикиране на симптоми за коронавирус COVID-19. „Разчитаме на вас медиите да предавате точна информация към гражданите, за да се избегнат излишни ситуации на паника сред обществото. РЗИ-Смолян ще ви предоставя актуална и достоверна информация за епидемиологичната обстановка в региона. Посланията трябва да бъдат за спазване на строга лична хигиена, избягване на публични събития със струпване на много хора, да се предприемат мерки за засилване на имунната система, и всякакви превантивни мерки, с които се противопоставяме на грипните вируси, с които се борим ежегодно.“

След проведената дискусия по темата Щабът реши:

1. На ГКПП – Златоград се вземат мерки за граничен контрол на граждани, влизащи в страната, които ще попълват анкетни карти, с които ще бъдат информирани Регионалните здравни инспекции по места и личните лекари на гражданите.

2. Всички институции да имат повишено внимание за недопускане, а при случаи –  за ограничаване разпространението на COVID-19.

3. Лечебните заведения в областта стриктно да спазват алгоритъм за поведение при съмнителен случай за COVID-19.

4. Гражданите да запазят спокойствие, да мислят и се предпазват като при грипна инфекция.

– да не пътуват в страни с установен вирус

– да избягват публични събирания и контакти с болни

– да спазват лична и битова хигиена

– да предприемат мерки за засилване на имунната система

– при първи симптоми на инфекция да се свържат с личния си лекар

5. Информация за Коронавируса да се качи на страниците на общините

6. Информация за епидемичната обстановка, свързана с Коронавируса ще дава на медиите РЗИ.

Щабът има за цел да координира дейностите между институциите за превенция и своевременно реагиране при поява на новия вирус.

 

С алгоритъма за предпазване от коронавирус COVID-19 може да се запознаете на официалната страница на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура