Обсъдиха мерки и програми за повишаване на енергийната ефективност в област Смолян

25 Feb, 2020

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие (ОСУЕР) към Областна администрация Смолян. Той обърна внимание върху значимостта и реалния ефект от реализирането на програми за енергийна ефективност.

„Хората се убедиха, че от дейностите за повишаване на енергийната ефективност има реален ефект. Санирането, смяната на отоплителната система, всички енергийно-ефективни мерки, които се въвеждат в обществените и жилищни сгради, улично и парково осветление, спомагат значително както за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда, така и за намаляване разходите за енергия.“

Инж. Петя Нешева – главен експерт ТЗ-Пловдив към Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), запозна членовете на комисията със задълженията за предоставяне на годишни отчети в АУЕР и сроковете, съгласно Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници.

Представители на общини от област Смолян докладваха за реализираните проекти, участие, етапи и напредък в настоящи проекти в областта на енергийната ефективност.

Заместник-областният управител Андриян Петров каза, че трябва да се проучи интересът на жителите от отделните общини към евентуална програма за ползване на нисколихвени банкови кредити с цел саниране на еднофамилни къщи.

„Важно е ние да подадем обратна връзка към Министерства и към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, за да се има предвид нагласата на хората, когато се вземат решения. Не би било ефективно да се изготви програма, която в последствие да не се реализира, поради липса на обществен интерес.“

Петров призова общините, попълвайки годишните си отчети и в писмата до Областна управа във връзка с енергийната ефективност, да отразяват интересът и нагласите на гражданите към програмите в тази сфера, за да се търсят оптималните решения. Той обърна внимание и върху въпросът, свързан с изграждане в региона на станции за зареждане на електрически автомобили, които все повече навлизат на българския пазар.

Заместник-кметът на община Баните Ферад Емин представи реализираните проекти в областта на енергийната ефективност през 2019 г.  и предстоящи през 2020 г. по ПРСР и други програми в община Баните.

Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия-гр.Пловдив, запозна участниците в заседанието със същността, целите, очакваните резултати и изпълнението на Проект PRO-ENERGY: Promoting Energy Efficiency in Public Buildings of the Balkan Mediterranean Territory, съфинансиран от Програмата за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“.

В рамките на заседанието, членовете на ОСУЕР на област Смолян гласуваха и приеха Областната програма за енергийна ефективност и възобновяеми източници за периода 2015-2025 година, като през 2020 година се извърши актуализацията й, съобразно нормативните документи в областта на енергийната ефективност и програмите на общините.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура