Д-р Дариткова: Изготвя се нова Национална здравна стратегия

20 Feb, 2020

Изготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система.

Д-р Дариткова допълни, че има уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта.

Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между различните политически сили, консенсус в обществото, в бизнеса, в неправителствения сектор, в съсловните организации.

Според нея има още какво да се желае в областта на разходите за здравеопазване на човек от населението, на профилактиката, на продължителността на живота.

През последните пет години обръщахме сериозно внимание на своевременното лечение на болестта, но новата идея е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, предаде БТА. Ако се живее без болест, може да се постигне увеличаване на средната продължителност на живота, която в Европа през последните 20 години е увеличена със 7 години, посочи той.

Българският фармацевтичен съюз също подкрепя устойчивостта на процеса и ще напомняме и очакваме, в сътрудничество с Българския лекарски съюз и институциите, да видим и българския фармацевт в по-социална роля, каза Асена Стоименова, председател на БФС.

Според нея аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура