В Девин се събират майстори готвачи и любители на вкусната родопска храна

10 Feb, 2020

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия” събира за пореден път майстори готвачи, любители на вкусната храна и на родопските традиции и таланти от цяла България в Девин. Събитието ще се проведе от 20 до 22 март в града с топли минерални извори и уникални традиции в сърцето на Родопите. В първите дни на пролетта Девин гостоприемно ще посрещне на пъстра трапеза всички, които обичат вкусната и качествена храна, забавленията и уникалните родопски традиции. Голям казан с вкусна родопска гозба ще забърка шеф Иван Звездев. Ще го наставляват бабите от Девин, които до днес пазят уникални рецепти на ястия, приготвяни единствено тук – подбъркан лук, трахана, традиционен родопски клин с ориз или „патети” (картофи) и др. Участниците и гостите ще имат възможност да опитат и специалитетите на шеф готвачите от местните ресторанти и гостилници, които ще се включат в голяма кулинарна изложба. Сред гостите на събитието ще бъде проф. Асен Чаушев – президент на кулинарната VIP академия „Интерменю”. Поканен е и шеф Иван Манчев.

Участниците и гостите ще забавляват популярната певица Ана-Мария и гласът на Родопите Миглена Бекриева. Водещ ще бъде Александър Александров – Алекс, който също ще зарадва публиката със свои изпълнения. Града ще огласят гайдите на музикантите от гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков, номинирани в класацията „Живи човешки съкровища” на ЮНЕСКО. В програмата ще се включат и таланти от Каварна, Китен,  Първомай, Чирпан, Кричим, Котел и др. Свои изделия и продукти ще представят местни био производители, както и занаятчии от цяла България.

Фестивалът се провежда за втора поредна година и предизвиква все по-голям интерес сред участници и публика от цяла България. Хотелите в града вече са пълни, а желаещите да станат част от вкусния празник не намаляват. Патрон на фестивала е кметът на община Девин Здравко Иванов, а общината подкрепя събитието, съобщиха организаторите.

По време на престоя си в Девин участниците и многобройните гости на града ще имат възможност да опитат вкусни родопски специалитети, да се забавляват с изпълненията на обичаните артисти, да се възползват от специалните предложения, които подготвят за тях всички ресторанти в града, както и да се наслаждават на красивата природа в Девин и Родопите в първите дни на пролетта и да се потопят в топлите минерални извори./devininline.net

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето