Приеха бюджета на община Смолян за 2020

30 Jan, 2020

Общинският съвет в Смолян прие бюджета на Общината за 2020 в размер на 54 389 315 лева. Финансовата рамка на Общината е най-голямата за последните 15 години. В това число делегираните от държавата дейности са 26 218 757 лева и местни дейности – 28 170 558 лева.

След повече от два часа дебати по бюджета и направени няколко предложения, той бе приет с 18 гласа „за“, 7 „против“ и 3 „въздържал се“.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че Общината в изправена пред предизвикателството да отговори на очакванията на гражданите и да направи най-доброто във всички сектори на местното управление и да подготви и изпълни бюджет, спазвайки приоритетите и изискванията на местната общност.

Според Мелемов, проектът за бюджет е балансиран и осигурява средства за всички сфери на обществения живот.

„Проектът за бюджет на Община Смолян за 2020 г е съобразен с икономическите тенденции и планът за развитие, целящи превръщането на община Смолян в център за запазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, привлекателна жизнена среда, развиващ интелигентни и креативни идеи, град богат на културен и спортен календар, осигуряващ условия за пълноценна изява на личността, съвременни условия за образование, вълнуващ с уникални туристически атракции, отворен към хората с висока степен на толерантност“, поясни кметът на Смолян.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламент Стоян Иванов заяви, че бюджетът 2020 е внесен навреме, след като е минал през всички задължителни етапи на изграждането му, включително и обществено обсъждане. Той уточни, че бюджетът отговаря на всички изисквания на Конституцията и законите на Република България и осигурява средства за всички сфери – образование, здравеопазване, социални дейности, благоустрояване, спорт, туризъм и т.н.

„Бюджетът е балансиран – приходите са 54 389 315 лв. и разходите са толкова. Това е най-големият бюджет на Община Смолян за последните години, като миналата година, той беше 48 млн. лева. Има увеличение в заложените средства за образование, здравеопазване и социални дейности“, посочи още Иванов.

От опозицията заявиха, че предложеният бюджет е без ясни приоритети и заявка за развитие на общината. Повдигна се въпросът за трудното реализиране на продажби на общински имоти, които също са заложени в приходната част на бюджета. Имаше дебат и за заложени допълнителни средства за изграждането на кучешки приют по всички изискванията, чрез който да се реши проблемът с безстопанствените кучета в общината.

Бяха направени и няколко конкретни предложения по проекта за бюджет. Едно от тях, това на общинския съветник Петър Мирчев за отделяне на 20 хиляди лева от разходите на Общината за възстановяване на дейността на плувния басейн в детска градина „Слънце“, бе прието от вносителя. Останалите предложения бяха подложени на гласуване от общинските съветници.

Предложението на Иван Гавазов за залагане на средства за проектиране на път до местността „Хайдуши поляни“ бе прието с пълно единодушие. Прието бе и предложението на Стефан Сабрутев за залагане на средства по бедствия и аварии за изграждане на подпорна стена в село Кошница.

Предложенията за направа на още две детски площадки и размяна на сумите предвидени за младежки дейности и младежки обмен, бяха отхвърлени от общинските съветници.

„След гласуването на проекта за бюджет с направените промени, той става бюджет за 2020 г. на Община Смолян“, обяви председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура