Славов: Една дългогодишна мечта на родопчани, навлиза в решителната фаза на своята реализация

26 Jan, 2020

Със символична „първа копка“ областният управител Недялко Славов даде старт на същинската строителна работа на обект – Подходен път и ГКПП „Рудозем–Ксанти”. Церемонията уважиха партньорите от българска и гръцка страна, проектанти, надзорници и строители, областни управители, кметове, директори и представители на регионални и национални институции и ведомства, медии и граждани.

Пунктът се изгражда по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo), Програма ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“. Партньори в проекта са EGNATIA ODOS S.A., Гърция и от българска страна – Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация Смолян. Общият размер на бюджета на проекта е 38 802 558,00 евро.

С постановление от МС от 18 декември 2019 г. е осигурено дофинансиране от 18 445 744 лв. за изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”.

С тази стъпка се изпълнява поетия ангажимент от страна на Българската държава, както по програмата ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“, така и по подписаната през 1995 г. на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за откриване на три нови гранични контролно-пропускателни пункта и пътни връзки между двете страни, което трябваше да се изпълни до 1998 г. По силата на Спогодбата,  ГКПП „Рудозем-Ксанти” се изгражда за всички видове пътници и товари. Toй щe имa пo 4 лeнти зa пpeминaвaнe в двeтe пocoĸи.

„Днес е един радостен ден за всички нас, защото една дългогодишна мечта на родопчани, навлиза в решителната фаза на своята реализация. Днес след няколко десетилетия усилия на много хора и след множество процедури стигаме до същинското начало на строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“!“, областният управител Недялко Славов приветства всички партньори и гости от българска и гръцка страна на церемонията по случай първата копка на подходен път и ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Той припомни, че това е един от трите пункта, договорени между България и Гърция в спогодбата и единствения все още нереализиран.

„Но със стъпките, които  извървяхме дотук считам, че съвсем скоро ще можем да отворим и този пункт и така да отговорим на очакванията на хората от двете страни на границата за пряка транспортна връзка. Искрено се надявам, че и двете страни ще направим необходимото да отворим този пункт през тази година, и да направим своеобразен подарък по случай 140 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между нашите две страни.“

Славов каза, че днес двете страни са част от голямото европейско семейство и са лидери на Балканския полуостров с ясната си про-европейска ориентация и общи позиции по ключови европейски въпроси. Той обърна внимание върху значимостта и необходимостта от осигуряване на повече транспортни връзки между двете държави, които да насърчат икономическото, социално и културно сътрудничество между двата народа, особено в трансграничните региони.

„България инвестира много в последните години в пътна инфраструктура, особено в онези пътища, които са част от европейската транспортна мрежа ТЕН-Т.  Казвам това неслучайно, тъй като пунктът „Рудозем-Ксанти“ е разположен на такава пътна ос – Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти. Затова се предвижда да бъде построен с възможност за обслужване на всички видове превози и товари. България в последните 10 години изцяло обнови по различни проекти цялата ос от Пловдив през Смолян и Рудозем до границата и я приведе според изискванията към пътищата с международно значение.  Сега ще построим и граничния пункт, който ще осигури всички възможности за граничен и митнически контрол и на българските и на гръцките служби. Разчитаме и ще настояваме Гърция да направи същото и да рехабилитира освен пътя от Димарио до границата и останалите проектирани пътища до Ксанти и така да завършим заедно целия транспортен коридор Пловдив-Ксанти и да свържем двете автомагистрали Тракия и Егнатия Одос.“

Славов припомни, че като областен управител на област Смолян, с решение на Министерски съвет от август 2015 година, бе определен за възложител на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“, което е голяма отговорност и огромна чест за него. „Много препятствия преодоляхме, по много процедури и съгласувания преминахме, вложихме много енергия и усилия. Но си струва! Затова днес ние се радваме най-много, защото тази церемония бе първата ни мечта, за която работихме и която с много работа днес сбъдваме!“

Той изказа благодарности за положените усилия към екипа по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo). Благодари на Министър-председателя г-н Бойко Борисов и водените от него правителства, които му делегираха отговорността и същевременно честта  да реализира обект ГКПП „Рудозем-Ксанти“, за личната подкрепа от премиера: „Аз виждах в него ентусиазъм силен като моя, защото той иска активните политики, които води на Балканите да намират реално изражение в конкретни проекти за свързаност и обмен. Този проект е точно такъв. Затова и като знак за това е полученото финансиране от държавния бюджет с постановление от 18 декември 2019 година. С това постановление се осигурява цялата сума за реализацията на строителството на и довеждащите комуникации за ГКПП „Рудозем-Ксанти“.“

Областният управител Недялко Славов изказа специални благодарности за подкрепата през всички етапи на УО, ЖТС, МРРБ, като национален орган от българска страна, на партньорите по проекта АПИ от българска страна и EGNATIA ODOS S.A. от Гърция, които  имат ангажимент да построят пътните отсечки към границата. Благодари на политическото ръководство на МРРБ, за подкрепата на министрите Лиляна Павлова, Николай Нанков и Петя Аврамова, на заместник-министър Деница Николова, която пряко е отговорна за програмите за ТГС и въобще за регионалното развитие. Благодари на префекта на Източна Македония и Тракия г-н Христос Метиос за общите усилия в посока отварянето на тази гранична връзка.

Славов изказа благодарности към всички държавни институции и министерства, които бързо издаваха необходимите съгласувания и разрешения, както и на екипите  от проектанти, надзорници и строители, с които работят съвместно за успешната реализация на този проект. Специални благодарности отправи към Георги Чилингиров и представител на Дружеството за приятелство между България и Гърция, на депутатите от ПП ГЕРБ д-р Дариткова и д-р Събев, с които заедно са лобирали за реализацията на този проект. Той благодари на всички, допринесли през годините, за да се стигне до този тържествен момент.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура