С първа копка ще бъде даден старт на изграждането на ГКПП Рудозем – Ксанти

24 Jan, 2020

Със символична първа копка днес ще бъде даден старта на бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Граничният пункт ще стане седми по българо-гръцката граница.

Събитието ще се състои на площадката, където ще бъде граничният пункт. Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 г.

Освен сградата и комуникации за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

През декември 2019 Министерският съвет одобрява допълнителни средства в размер на 18 445 744 лв. за изграждането на пункта. Очаква се дългогодишната мечта на родопчани да бъде реализирана до края на 2020 година.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура