Увеличава се броят на болните от респираторни заболявания в Смолянско

21 Jan, 2020

Близо три пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания в Смолянско само за седмица, но все още заболяемостта е под епидемичните стойности. Това съобщи д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести “ към Регионалната здравна инспекция в Смолян, информира Дарик.

При 42 случая за миналата седмица, то сега са регистрирани 150,24 на 10 000 души. Днес са взети нови десет проби на болни от Смолян за изследвания и установяване на вируса, като пробите ще бъдат изпратени в Националната референтна лаборатория по грип.

Миналата седмица в Смолян почина 51-годишен мъж вследствие на белодробни усложнения, след като при него бе установено, че е болен от грипен вирус тип А /H1N1/, популярен като свински грип.

Починалият пациент е постъпил в Спешното отделение на болницата в Смолян на 1 януари. Лекуван е в отделение, след което, седмица по-късно е приведен в интензивния сектор, с остра дихателна недостатъчност. Бил е на командно дишане, проведено му е антибактериално, антивирусно лечение, но за съжаление състоянието му не се е подобрило и в края на работната седмица е починал.

С доказан грип на този етап са още двама човека в региона – 37-годишна жена, която също бе в тежко състояние, но вече няма опасност за живота ѝ, както и 7-годишно момче, което вече е изписано.От Регионалната здравна инспекции в Смолян продължават да наблюдават обстановката от близо.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура