Тол системата стартира на 1 март

12 Jan, 2020

Тол системата ще стартира на 1 март, като ще има редукция в обхвата й.

Тарифите, по които ще се събира тол такса за изминато разстояние по републиканската пътна мрежа от 1 март, също ще са тези, които са предложени от браншовите организации.

В тримесечен период, в реална търговска експлоатация, ние ще видим какви са приходите от тол такси в реално време и през юни месец ще направим нова среща, на която при необходимост, тарифите ще бъдат актуализирани. Това каза в изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща на министър-председателят Бойко Борисов с представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

АПИ очаква 450 млн. лв. приходи от тол системата през 2020 година. Само от тежкотоварните автомобили се очакват приходи между 40 и 60 млн. лв. месечно, обяви проф. Олег Асенов – член на УС на пътната агенция. Издръжката на пътната мрежа струва около 1 млрд. лв., т.е. от тол такси ще бъде покрита 50% от необходимата сума.

“Основната ни цел е да постигнем балансиран модел на тол системата, така че наистина да има смисъл от въвеждането на тази реформа. Превозвачите са наши партньори. В рамките на диалога те поеха ангажимент, че ще направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Този диалог и поетите ангажименти ни дават основание да вярваме в успеха на тази реформа”, коментира Асенов.

В петък (10 януари) премиерът Бойко Борисов се срещна с браншови организации и успя да тушира напрежението и подготвянето на протести. Тогава стана ясно, че тол системата ще заработи от 1 март с параметрите, поискани от превозвачите. Тоест с намален обхват и тарифи на тол таксите.

Леките автомобили ще продължат да се таксуват с винетка, а цените за 2020 г. останаха непроменени. 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура