Красотата на Родопите: Чудните мостове

10 Jan, 2020

Чудните мостове са скален феномен, намиращ се в сърцето на Родопите. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м).

Природната забележителност се намира на 80 км от Пловдив, на 35 км от Чепеларе и само на 5 км от село Забърдо.

Чудните мостове са обявени за природна забележителност на 18 юли 1949, а от 2003 фигурира под №85 в списъка на 100-те национални туристически обекта. Така, че ако имате книжка, може да ви бъде подпечата в хижата, непосредствено разположена до мостовете.

Има един варварски обичай, възникнал след обявяването на мостовете за туристически обект – всеки турист, минал под големия мост, записва името си с въглен на стената. Върху скалните образувания в основата на големия мост са оставили следа за ниската си култура дори известни личности. Съгласно закона, драскането и поставянето на надписи в границите на природна забележителност е забранено. Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лева. Природолюбители почистват надписите, налагат се и глоби, но тази вандалска традиция продължава.

Покрай Чудните мостове преминава пешеходният път от село Орехово за село Забърдо. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки красивите мраморни мостове.

Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а височината на арката е 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км. Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

Възможност за нощувка предлагат хижите, намиращи се в непосредствена близост до обектите.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура