Ръст на туристите в Ягодинската пещера

09 Jan, 2020

Увеличава се броят на посетителите на Ягодинската пещера в Родопите. Това каза пред „Фокус“ уредникът на природната забележителност Сергей Генчев.

„През 2019 г. посетителите са с около 3000 души повече от тези през 2018 г., които са били около 60 000“, посочи уредникът.

Генчев припомни, че до юли месец е имало отлив на туристи, но от 25 юли до 15 септември броят на посетителите на пещерата е бил значително висок. По думите му причината е, че най-вероятно част от хората, предвидили почивки зад граница са се отказали и са решили да прекарат ваканцията си в планината и по-специално в Родопите.

„Другата причина за повишеният брой на туристите е и фактът, че в непосредствена близост до Ягодинската пещера се намира и панорамната площадка „Орлово око“, която също се радва на огромен интерес от туристите заради красивата гледка, която се разкрива оттам. Всички тези туристи, посещават и пещерата, при пътуванията си в региона“, обясни Генчев.

„През зимата в пещерата няма много посетители и е слаб период. Туристите в региона идват основно в Пампорово, за да карат ски. Ако времето е топло и снегът е неподходящ за зимни спортове, тогава те посещават различни забележителности в региона и идват в пещерата. В зимните месеци има по едно-две влизания на ден в пещерата с групи от по 4 – 5 човека“, посочи Генчев.

Той допълни, че зимният период се използва за профилактика на природното образувание. В момента се извършва миене на пещерата, подменяне на прожектори, зачистват се мъхове, боядисват се вътрешни огради, за да се подготви до април за активния туристически сезон.

Уредникът на Ягодинската пещера допълни, че продължава интересът към сключване на граждански бракове в пещерата. За 2019 г. има 17 сватби, състояли се под земята. Вече има заявки и за тази година, като първата е за края на януари, а останалите са през лятото.

Сергей Генчев добави, че прилепите, които обитават пещерата сега са в пълен покой. Те са в по-страничните участъци и не са по туристическия маршрут. Очаква да се събудят през април и през юни да родят своите малки.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура