Българският паспорт в топ 20 на най-силните в света

07 Jan, 2020

Бългapcĸият пacпopт дaвa cвoбoдeн бeзвизoв дocтъп дo 171 страни в cвeтa. Това показва пocлeдната класация нa Henley Passport Index. Индексът измерва ĸoлĸo гpaници мoжe дa “oтвopят” пacпopтитe oт paзличнитe държави пo cвeтa.

България дели 18-то място с ОАЕ, като паспортите на двете страни отварят 171 граници. За страната ни това е подобрение, макар че в предишната класация тя беше на 17-то място, но с достъп до 170 държави.

Япония има най-силния паспорт в света според индекса. „Страната на изгряващото слънце” заема за трета поредна година челната позиция в класацията, поради внушителния брой от 191 страни, за които японският паспорт предлага достъп без виза, или където е възможно да получите виза при пристигане.

Сингапур запазва второто си място с резултат 190, докато Южна Корея пада с една позиция и е заедно с Германия на трето място със 189 отворени граници.

Челната петорка е завършена от Финландия и Италия на четвърто място (188), а Дания, Люксембург и Испания са на 5-то място (187).

Въпреки че Великобритания и САЩ остават в топ 10 и споделят 8 място с Норвегия, Гърция и Белгия, това е значителен спад спрямо 1-то място, което те деляха през 2015 г.

Д-р Крисчън Х. Келин, председател на Henley & Partners, заяви: „Доминирането на азиатските страни на първите места е ясен аргумент за ползите от политиките на отворени врати и въвеждането на взаимноизгодни търговски споразумения. През последните няколко години виждаме света да се адаптира към мобилността като постоянно условие на глобалния живот”, пише The Independent.

Анализирайки исторически данни от паспортния индекс, политолозите от университета в Сиракуза и Университета в Питсбърг откриха силна положителна връзка между свободата на пътуване и други видове свободи, като икономически, политически и лични свободи.

„Подобно на свободата на търговия, държавите, които са на високо ниво по отношение на свободата на инвестиции, обикновено имат по-силни паспорти”, казват изследователите.

„Европейските държави като Австрия, Малта и Швейцария ясно показват, че страните с благоприятна за бизнеса среда са склонни да постигнат високи резултати, когато става дума за паспорти. По същия начин, използвайки индекса на човешката свобода, открихме силна връзка между личната свобода и свободата на пътуване”.

Съставен от компанията за планиране на пребиваване и гражданство Henley & Partners, Henley Passport Index класира всички паспорти в света въз основа на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и изследователския отдел на фирмата.

В дъното на индекса е Афганистан, с чиито паспорт може да се влезе в едва 26 страни. С минимално по-добри резултати в подреждането са Ирак, Сирия, Сомалия, Пакистан и Йемен.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура