Жестоки глоби за пушене в Гърция

11 Dec, 2019

Нови тежки мерки срещу тютюнопушенето в Гърция. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис постави началото на кампания, която цели намаляване с 30% до 2025 на броя на пушачите в Гърция, където употребата на тютюн остава висока.

Нов закон, гласуван от консервативното правителство на Мицотакис, наказва с глоби до 500 евро пушачите, които палят цигара в ресторант и с глоби до 10 000 евро собствениците на заведенията, в които са допуснати подобни нарушения. Повтарящи се нарушения могат да доведат до временно затваряне на въпросните заведения и до отнемане на лиценза им.

С глоба от 1500 евро и отнемане на шофьорските права за един месец са заплашени шофьори, които пушат, докато управляват превозно средство.  Ако в превозното средство има дете под 12-годишна възраст, глобата скача двойно и става 3000 евро.

Абсолютно забранено е пушенето в частни и обществени затворени места, на детски площадки, детски градини и в учебни заведения!

Нашият враг е димът, не пушачите. Нашата цел не е да разделяме, а по-скоро да обединяваме в името на здравето, заяви Мицотакис.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура