Община Смолян предприема редица мерки за по-чист въздух през зимата

09 Dec, 2019

Община Смолян предприема редица мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух през зимата. Това каза пред „Фокус“ зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Той поясни, че за съжаление Смолян се намира в една ниска точка покрай устието на реките.

„Действително през зимата в града от въздушните инверсии се получава така, че се задържат емисиите от отоплението. За разлика от големите градове като Пловдив и София, в Смолян основната част от замърсяването на въздуха е поради отоплението на твърдо гориво и въглища, много по-малка е частта на замърсяване от автомобили и опесъчаването на улиците“, коментира Захариев.

Той отбеляза, че се наблюдава голям интерес от страна на жителите на Смолян към проекта за подмяна на горивната база, изпълняван от Общината. Досега между 700 и 800 заявления са подадени за подмяна на базата, като очакванията са до края на годината да бъдат повече от 1000. Предстои да започнат и същинските дейности по проекта като разяснителна кампания, а като започне тя, от ръководството на Общината се надяват, че ще има още желаещи. Планира се да има и още един период, в който жителите на община Смолян ще могат да подават заявления, посочи Захариев.

Той допълни, че другата мярка за намаляване на замърсяването на въздуха през зимата, която предприема Общината, е обработка на основните пътни артерии със сол и различни съединения на базата на солта – калиеви, натриеви, магнезиеви хлориди.

„В годините въведохме практиката при нужда през зимата да се правят няколко пъти метене и събиране на пясъка – през февруари и март и окончателно през април и май. Това са по-мащабните мерки, които предприемаме. Надявам се с реализацията на проекта, от следващите зими да има чувствително намаляване на запрашеността на въздуха“, коментира Захариев.

Зам.-кметът на Смолян уточни, че върви и газификация на града. „Общински съвет – Смолян даде възможност на две фирми да работят по газифициране с виртуални газови стопанства, в които се доставят големи количества компресиран газ, който се разпределя към абонатите. Самата сграда на общината от дълги години се отоплява на природен газ, има и училища и детски градини. Доколкото виждаме едната фирма работи по-сериозно и това лято доста нови трасета направиха. Надявам се това да бъде също една голяма стъпка към намаляване на запрашаването, защото газта е екологична и удобна. Доста граждани проявяват интерес и към този вид отопление, който е удобен и за големите консуматори“, каза още Захариев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура