Институциите в Смолян са в готовност за посрещане на зимния сезон

03 Dec, 2019

Институциите в Смолян са в готовност за посрещане предизвикателствата на зимния сезон. Това каза пред „Фокус“ Андриян Петров – зам. областен управител на Смолян по повод очакваното влошаване на метеорологичната обстановка и снеговалежите през следващите часове.

„Проведени са две заседания на областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии, на които искахме да се убедим на 100% каква е ситуацията към момента. На заседанието всички общинни заявиха, че имат готовност да посрещнат предизвикателствата на зимния сезон, че имат сключени договори с почистващи фирми за общинските пътища. Съответно държавните институции, които имат отношение също изразиха и тяхната готовност. Това са Регионалната здравна инспекция, Планинската спасителна служба, Пожарна безопасност и защита на населението, електроразпределителното дружество и водоснабдителното, които имат основна задача през зимата, също имат готовност. Техниката е отремонтирана, приготвена, имат кадри. Общините нямат неразплатени средства за почистване за минали периоди“, поясни Петров.

Той допълни, че са имали достатъчно слънчево време, в което новата фирма, която е сключила договор за поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите пет години, е имала време да докара инертни материали, сол и химикали, както и техниката да бъде пригодена и разположена на територията на областта. Фирмата е сключила и необходимите договори с подизпъланители.

„Тази нощ ще бъде тест на терен, за да видим как се справят всички институции и най-вече фирмата, която ще почиства републиканската пътна мрежа. На Пампорово снегът вече започва да вали. До около 2 часа ще започне по-силно и нормално да вали. Очаква се 10 – 15 см снежна покривка да натрупа по най-високите части на планината през следващите 24 часа. Ще наблюдаваме какво се случва и не би следвало да имаме проблеми. Това е нещо нормално за този регион и когато има добра организация и координация не би трябвало да има проблеми“, подчерта Петров.

Той отбеляза, че е извършена актуализация на хората, които са в общинските щабове по бедствия и аварии, както и на доброволците. „Имаме координация и е добре да знаем във всеки момент какво е необходимо. 101-ви Алпийски полк също са в готовност, както и Гранична полиция и ОДМВР. Изискали сме тази година от пътноподдържащата фирма да разполагат с няколко тежки автомобили или машини, които да помагат за изтегляне на аварирали тежки камиони. Това се случва често на проходите „Рожен“ или „Превала“. Важно е да има такава техника, за да се отварят проходите, да не се натрупва движението и да се подпомага самото почистване“, каза още зам. областният управител на Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура