В Смолян се проведе дискусионен форум, организиран от КНСБ

27 Nov, 2019

На форум организиран от КНСБ в град Смолян присъстваха националният секретар на КНСБ д-р Тодор Капитанов, представители на бизнеса, общинската администрация и хора на наемния труд.

Беше обсъден въпросът за използването от служителите на социалните мрежи през работно време. През работното време е налице голям информационен обмен, по време на който служителите имат достъп до снимки, видеоклипове и други материали, касаещи дейността на фирмите. Така служителите могат да споделят търговски тайни с конкуренти, да извършват онлайн престъпления с търговската информация, да навредят на структурата, в която работят.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов алармира, че вече има случаи на уволнение заради постове в социалните мрежи. „87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа, като споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател”.

Основен акцент на дискусията са фирмените политики за поведението на служителите в социалните мрежи и въпросът могат ли служителите след работно време да изключват мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите.

Необходимостта  от въвеждането на правила за работа с телефони и компютри през работно време, която да защитава интересите на работодателя, без да накърнява правата на работника, бе коментарано по време на дискусията.Опитът от проведените до момента срещи показва, че работещите се обединяват около идеята за необходимост от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация, трябва да се определи в диалогов режим, а не да бъде предприета едностранно, коментира Капитанов.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура