Златоград отбеляза тържествено 107 години от своето Освобождение

22 Nov, 2019

На 21-ви ноември 1912 година, генерал Черевин и неговата войска освобождават Златоград и присъединяват околността отново в границите на България.

Областният управител Недялко Славов уважи тържествата по случай  107 години от Освобождението на града. Той приветства Кмета на общината Мирослав Янчев, Председателя на съвета Емил Хумчев, общинските съветници, общественици и гости по време на тържественото заседание на Общински съвет. Славов ги поздрави по случай празника и пожела здраве и просперитет на жителите на общината, успех в добрите начинания и единение!

В словото си Областният управител припомни думите на видния историк Стою Шишков, който при преименуването на града от Деръ-дере в Златоград отбелязва, че името на града е избрано сполучливо и заслужено, защото местните жители са хора със златни сърца, златен характер, с изявена гражданска позиция и човешки добродетели, съхранени в по-чист вид от самото чисто злато! „Нека пазим тези черти на златоградчани и да работим заедно за успеха на общината!“, призова Славов.

На тържественото заседание на Общински съвет-Златоград бяха отличени ученици с постижения в различни национални и областни надпревари.

„Днес празнуваме Свободата, но тя не дойде даром, а нашите предци, проливайки кръвта си, я извоюваха, защото присъединяването на тази изконна българска територия към нашата Родина България беше идеалът и смисълът им на живот. Те ни подариха този дар, за да можем да се развиваме и градим съвременния европейски облик на нашия град.“, каза Областният управител на тържествената заря-проверка, проведена от воините от 101-Ви Алпийски полк и с духовия оркестър на ВВС.

Славов призова, 107 години по-късно, да се стремим към сплотеност и изграждане на здраво общество. „Нека мислим в перспектива, съзнавайки, че само обединени можем да съхраним свободата и независимостта си, да постигаме растеж и развитие тук, в Златоград, в Родопите, в България!“

Като част от програмата, по случай празника на града, бе представен и авторският спектакъл „Грамофонът“ на Виктор Калев, който той изигра с много емоция за първи път пред своите съграждани, и заслужи продължителните им аплодисменти.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето