Административният съд в Смолян отказа да касира изборите в Забърдо

22 Nov, 2019

Административният съд в Смолян отказа да касира изборите за кмет в чепеларското село Забърдо.

Делото бе образувано след жалба от Росица Каварджиева – кандидат за кмет на родопското село. Тя загуби балотажа с 9 гласа разлика от дългогодишния кмет на Забърдо Валентин Черпоков.

Съдия Красимира Селенова излезе с решение, с което потвърди акта на Общинската избирателна комисия в Чепеларе и призна за недоказано оспорването на истинността на протокола на Секционната избирателна комисия в Забърдо.

Росица Каварджиева е подала сигнал до Община Чепеларе и Районната прокуратура за „необичайни адресни регистрации“ на 62 лица. Според нея има съмнение те да са регистрирани единствено с цел да участват в изборите. А по време на изборния ден е извършвана груба агитация в полза на избрания кандидат, а председателя на СИК е подавала информация на кандидата Черпоков и на временно изпълняващия длъжността кмет на селото, за това кои избиратели са гласували вече.

В мотивите си съдия Селенова посочва, че сочените твърдения на загубилата изборите Каварджиева не са доказани. При извършената проверка на списъците и приложените заявления е установено, че 25 лица, са вписани по реда на чл.36 от ИК за гласуване по настоящ адрес. Същите са подали съответно заявления в предвидения срок – 14 дни преди изборния ден, а от посочените в списъка на Каварджиева лица 31 не са гласували.

Според съдебния състав неоснователно се явява и оплакването, че при провеждане на изборите са допуснати и други нарушения, като е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и председателя на СИК е поддържала телефонна връзка.

 

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура