Язовирите в област Смолян имат достатъчно свободен обем

21 Nov, 2019

Язовирите в област Смолян имат достатъчно свободен обем, но в същото време имат и достатъчно ниво на вода в момента. Това каза пред „Фокус” Андриян Петров – заместник областен управител на Смолян.

Той поясни, че към момента нямат притеснения за липса на вода във водоизточниците, защото регионът е планински.

„При нас нивата на водоемите се наблюдават много внимателно. Притесненията бяха до преди около месец, когато нивото на реките започна да спада драстично, но все пак ние имаме количества валежи, които играят балансиращата роля. Имаше един случай в село Проглед, където преди време се наложи водоснабдителното дружество с водоноски да кара вода, но към момента нещата и там са нормални и нямаме притеснения“, категоричен е Петров.

Той уточни, че вече две седмици продължава мониторинга на язовирите в област Смолян от комисия, назначена от областния управител.

„Ние сме изпратили доклад до Министерски съвет, в който сме описали състоянието на всички язовири. Някакви притеснителни неща на територията на областта, няма. Проверени са всички водоеми, знаем кои са собствениците им, извършва се непрекъснато наблюдение на състоянието на самите водоеми и на съоръженията, които се използват от водоемите. Комисията ще излезе през следващата седмица с протокол за състоянието на водоемите, който ще бъде представен на отговорните органи“, посочи Петров.

По думите му, въпреки жълтия код обявен за за обилни валежи в област Смолян, засега валежите са незначителни. Към 10:00 часа те са едва 1 л/кв. метър.

„Прогнозите са в ранните следобедни часове да има засилване на валежите, но не смятам, че ще има валежи от порядъка на 20 до 40 литра, но дори и да има, в язовирите и реките има свободни обеми, така че няма да имаме проблеми“, каза още Андриян Петров.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура