Знаете ли, че…Смолян си има малка Ниагара

15 Nov, 2019

Едва ли всеки смолянчанин знае, че Смолян си има малка Ниагара.

Природната забележителност Смолянски водопад е скрит между къщите в Чилингирска махала. Водопадът на Крива река е обявен за природна забележителност през 1968 година. Височината на водния пад е 20 метра. През пролетта или след силен дъжд, когато реката е пълноводна, водопадът е изключително красив и живописен.

В почти всички брошури за туризъм в Смолян водопадът е сочен като атракция, но туристите трудно могат да го открият, тъй като няма указателна табела как да се стигне до него. Въпреки това, желаещи да го посетят има целогодишно. За удобство на посетителите Община Смолян ремонтира изпочупения парапет и постави пейка за отдих.

Освен с красотата на разбиващите се струни вода, водопадът е свързан и с миналото на Смолян.

Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица провинители, хвърляйки ги от скалата над водопада. Едно време на това място е имало и мост, от който са останали само каменни зидове по брега на реката.

За съжаление години наред мястото е занемарено. Около него е израсла буйна растителност, която, освен че скрива гледката към водопада, прави и почти невъзможно стигането до него. Речното корито пък е замърсено с отпадъци.

Подобен природен обект в Швейцария или Австрия би изглеждал много по-чист и най-вероятно би бил световно известна забележителност.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура